Wednesday, December 28, 2011

"Sophie Jan Rothsmarck"





Catatan Srikandi XI






 "Sophie Jan Rothsmarck"






"Saya merasa hairan dengan bangsa kamu,The Malays...," Sophie Jan Rothsmarck,gadis Jerman kelahiran North Rhine-Westphalia itu berkata kepada saya.

Saya memandang ke arahnya sambil memuncungkan mulut dan mengangkat kening."Apa yang kamu nak hairankan?"

Sophie tersenyum kecil ke arah saya.Dia meletakkan buku 'Recueil des Inscriptions du Siam: Inscriptions de Dvaravati, de Crivijaya et de Lavo' ke atas meja.Dia memandang saya sambil berpeluk tubuh."Saya tidak nampak apa yang istimewanya pada bangsa kamu.Kamu tidak mempunyai Colosseum atau Tembok Besar China.Negara kamu teramat miskin kesan-kesan bukti fizikal yang agung namun anehnya..."

"Apa dia?" saya mengerutkan dahi.

"Setiap catatan Imperial China mencatatkan nama-nama raja-raja city-states dan empayar kamu dari dinasti ke dinasti,para pengembara China mencatatkan kemewahan raja-raja kamu dan kemajuan fizikal kerajaan kamu seperti kota bertembok tinggi,istana dari emas dan sebagainya.Begitu juga catatan-catatan pengembara India,Parsi dan Arab.Mereka mengatakan empayar kamu tersangat luas.Maharaja memakai mahkota emas.Dan kota besar yang disaliri parit di sekelilingnya...."

Saya mengeluh panjang.


Can you feel my love buzz? 
Can you feel my love buzz?
Can you feel my love buzz?
Can you feel my love buzz?*


Paksu mencampakkan gitarnya ke katil.Saya berjalan terkedek-kedek menuju ke bilik paksu.Saya lihat banyak poster kugiran rock ditampal dalam bilik paksu.Poster Cromok 'Forever in Time'.Pearl Jam ketika album 'Ten'.Metallica ketika 'The Black Album'.Bilik paksu bersepah dengan kaset-kaset bertaburan jatuh dari rak ke lantai.Paksu masih terbaring lesu.Di sampingnya berhamburan nota-nota belajarnya dari ITM (sekarang UITM).Saya duduk di lantai sambil menunggu paksu bangun.Saya mahu paksu memetik gitar untuk saya.Kadang-kadang paksu mendukung saya sambil melambung-lambung saya ke atas.Saya akan ketawa terkekek-kekek.Gayat.

Saya tidak sabar lalu bangun dan menyentuh gitar paksu.

Ting...

Tringggg...

Tinnngg...

Paksu terjaga.Matanya bulat memandang saya."Hoi,budak kecik!Jangan kacau paksu,pergi main jauh-jauh!".

Saya senyum menyeringai ke arah paksu."Nak anyin paksuuuu....!"

Paksu menangkap saya lalu diribanya saya."Nak geletek?"

Saya ketawa terkekeh-kekeh."Aaaa nakkk gletekkk,nak anyyinnn..."

Paksu menggeletek pinggang saya.Saya menggeliat sambil ketawa terkekeh-kekeh.Paksu ketawa melihat gelagat saya."Budak comel,duduk sini.Paksu nak main lagu baru..."




Paksu memainkan lagu 'The Man Who Sold The World'.Lagu ini pernah dibawakan oleh Nirvana ketika konsert 'MTV Unplugged in New York' pada 18 November 1993.Perlu dicatatkan bahawa lagu ini bukanlah ciptaan Kurt Cobain mahupun Nirvana sendiri.Ini adalah cover song di mana penyanyi asalnya ialah David Bowie,seorang penyanyi British yang terkenal.Lagu ini sebenarnya mula dikenali secara meluas di seluruh dunia selepas di 'cover song' kan oleh Nirvana walaupun ada artis lain yang turut sama menyanyikannya, sebagai contoh Lulu dan Nine Inch Nails.Menariknya apabila David Bowie menyanyikan lagu ini selepas fenomena Nirvana,generasi terkemudian mengatakan David Bowie membawa cover song dari Nirvana!

"Sesuatu yang begitu aneh bagi saya.Bila saya melawat Malaysia,saya tidak nampak sesuatu dari kesan-kesan kerajaan hebat yang dihebohkan dalam riwayat-riwayat dinasti China mahupun pengembara mereka.Misalnya catatan Chang Chun,duta dinasti Sui yang melawat Chi tu dalam abad ke-7 Masehi:

Kerajaan Chi-tu,yang sama bentuk dengan Funan,adalah terletak di laut selatan.Melalui laut,ia boleh dicapai lebih dari 100 hari perjalanan.Warna tanah di tempat itu adalah merah,dengannya nama kerajaan itu dinamakan.Di timurnya ialah kerajaan Po-lo-la,di barat ialah kerajaan Po-lo-suo dan di selatan ialah Ho-lo-tan.Di utaranya ialah laut.Negeri ini keluasannya beberapa ribu li (1 li bersamaan 6.667 meter persegi).Nama keluarga rajanya ialah Qu-tan,namanya pula ialah Li-fu-dou-sai,"Sophie membacakan rekod kerajaan Sui tentang satu kerajaan yang hilang di kawasan Kelantan-Patani.

Catatan tentang Chi-Tu


Sophie menyambung lagi,"Catatan dari pengembara dan pedagang yang bernama Sulaiman yang mencatatkan satu kerajaan besar bernama Zabaj pada tahun 851 Masehi,kemudiannya dikomentar oleh Abu Zaid Hassan pada tahun 916 Masehi:

Raja Zabaj dikenali sebagai 'Maharaja'....dia memerintah ke atas pulau-pulau yang tidak terkira banyaknya.Pulau-pulau Sribuza,Rami...semuanya kepunyaan Maharaja.Kerajaan maritim Kalah juga di bawah takluknya...pulaunya sendiri adalah subur dan populasi penduduknya sangat padat dan berterusan" 

Saya mengecilkan mata.Serius berfikir.Saya teringatkan satu ceramah agama yang menceritakan kerajaan Nabi Sulaiman a.s yang memerintah seluruh dunia ketika itu.Tiada kerajaan sebelum dan selepasnya yang lebih hebat.Saya teringat akan penemuan kosakata bahasa Ibrani dalam bahasa Melayu terutama dari suku Minang dan kajian bahasa Melayu Kuno era Sriwijaya yang mengandungi beratus-ratus istilah Ibrani Kuno oleh pengkaji Sepanyol.Ada rahsia di sini.Ini bermakna ketika kerajaan Nabi Sulaiman a.s memerintah Israel Raya dan menjadi kuasa dunia kira-kira 1000 tahun sebelum Masehi (perkiraan sarjana Bible),terdapat hubungan antara pedagang Melayu dan Bani Israel.Mengapa kebanyakan orang Melayu memanggil 'father' sebagai 'abah' dimana dalam bahasa Ibrani (Hebrew) ia bermaksud 'father' (Abba)!Jadi ketika kerajaan Sulaiman a.s,kira-kira 1000 tahun sebelum Masehi,orang Melayu telah wujud!

Sophie menyambung kembali catatan pengembara Arab tentang Maharaja dan empayarnya:

"...setiap pagi,kami diberitahu,perbendaharaan kerajaan dibawa,seketul jongkong emas dalam bentuk batu-bata,ke hadapan maharaja yang mana untuk dilontarkan ke sebuah tasik berdekatan istana.Ketika maharaja masih hidup,tiada siapa yang berani mengusik jongkong-jongkong emas di dalam tasik itu.Apabila maharaja mangkat,penggantinya memerintahkan semua jongkong emas di dalam tasik dikeluarkan.Selepas dikeluarkan,emas-emas tadi dikira dan ditimbang,kemudiannya dibahagi-bahagikan di antara kaum kerabat diraja,para jeneral tentera,para hamba dan orang miskin.Bilangan jongkong emas dan beratnya dicatit ke dalam rekod istana dan prestij seseorang raja ditentukan berdasarkan jumlah jongkong emas yang mereka tinggalkan"


Saya menarik nafas.Seakan-akan begitu sesak dada saya.

Sophie memandang saya,"Siti,beritahu saya,beritahu orang-orang Jerman,dimanakah kerajaan emas kamu ini?Bagaimana teknologi jongkong emas boleh wujud di era awal sejarah Malaysia?Ketika Saxons,Norseman,Viking dan Celt berperang sesama sendiri di Jerman dan pesisir pantai Eropah,bangsa kamu mempunyai empayar yang mengeluarkan komoditi emas!It's weird...weird...weird..."

Saya seperti hendak menjerit memberitahu tentang penemuan loji-loji pemprosesan besi di Lembah Bujang yang baru-baru ini ditemui oleh sekumpulan pakar dari USM.Teknologi ini adalah satu-satunya ditemui di Asia Tenggara di mana tamadun lain tidak ditemui loji-loji pemprosesan logam seperti Angkor,Lavo,Mon,Burma mahupun Champa,apatah lagi Sukhotai atau Ayutthaya.Loji-loji besi ini membenarkan catatan seorang pengembara Arab,Abu Dulaf al-Muhalhil yang berasal dari Bukhara,telah singgah di Kalaha (Kedah) pada tahun 940 Masehi:

"Apabila saya sampai di Kalah, saya dapati tempatnya amat indah dengan tembok-tembok kota, taman-taman bunga dan aliran mata-mata air dari bumi. Saya lihat lombong bijih timah yang tidak ada tolok bandingnya dalam dunia ini. Di dalam kota ada tukang-tukang membuat pedang "qala'i" iaitu pedang Hindi yang tulen…seperti di negeri China, terdapat orang-orang yang tidak menyembelih ternakan yang mereka makan. Penduduknya mempunyai sistem keadilan dan mempunyai penjara serta hukuman denda.."

Kalaha (Kedah Tua) ketika itu adalah pemproses besi dan pengeluar pedang untuk dieksport ke luar negara.Pedang-pedang itu,melalui para pedagang India dan Parsi sampai ke tangan para Kaisar dan Kisra,askar-askar empayar Rom dan puak-puak Arab.Kedah juga dikenali sebagai 'Qala'i' oleh orang Arab dahulukala kerana keluaran pedang 'Qala'i' nya yang bermutu tinggi.

Dahulu,catatan pengembara Arab ini mengenai negeri-negeri Melayu pada zaman purba dikatakan fantasi dan khayalan 'The Arabian Nights' oleh sarjana Eropah era kolonial.Namun hari ini,penemuan demi penemuan di seluruh Asia Tenggara mengunci mulut mereka.

"Ok,ini semua bukan seperti kisah 'The Arabian Nights' (Hikayat 1001 Malam) jika kamu membuktikan di mana perginya kerajaan-kerajaan emas kamu itu?Sebelum saya melawat Malaysia,saya telah membaca sebahagian besar catatan Imperial China era Sui,Song dan Tang dan para jurutulis termasuk duta dan diari para pengembara China.Saya membaca rekod kerajaan-kerajaan era Vedic di India tentang 'the ancient Malay city-states' serta membaca prasasti tembaga Nalanda di India tentang keagungan Balaputradewa,Maharaja Sriwijaya.Kerajaan-kerajaan di India juga membina beberapa biara dan kuil untuk 'the emperor of Malays' ini dan sebahagiannya kini dimodifikasi oleh kerajaan-kerajaan selepasnya dan diwartakan sebagai kuil dinasti mereka.Dalam fikiran saya ketika itu,wow!Saya mesti lihat tempat asal semua keajaiban ini.Malaysia.Namun malangnya...saya hanya melihat Stadthuys dan A Famosa di Melaka malah replika kapal besar di muziumnya ialah kapal Portugis,Flor de la Mar...mana perginya kapal-kapal para penakluk dan pembina empayar maritim Asia Tenggara,seperti yang dicanangkan oleh para pengembara Arab dan China?Saya mahu lihat kapal 'The Viking of Orient' ini..."Sophie merenung saya tajam.Apa masalah dia?Seolah-olah saya yang bersalah dalam masalah yang saya sendiri pun tak faham.

Saya menghembus nafas,"Kamu sudah melawat Indonesia?"

Sophie mengangkat bahu."Mengapa pula Indonesia?"

"Sebahagian bukti fizikal empayar maharaja ada di sana..."

"Bukankah kamu dari Malaysia,mengapa saya harus pergi ke negara lain untuk mencari sejarah Malaysia?"

"...not just so called Malaysian history..ini sejarah The Malays...dahulu tiada negara-negara yang bernama 'Malaysia' atau 'Indonesia',these crap were created by imperialism.The Malays,adalah 'the skilled seafarers' dan 'knowledgeable in oceanography'.Sejarah mereka boleh ditemui merata-rata di seluruh Asia Tenggara.Rumah mereka ialah Asia Tenggara.Remember this again,their home is not only Malaysia...not only Indonesia...but Southeast Asia,Southeast Asia.."Saya melontarkan kata-kata.

Sophie enggan mengalah,"Jadi kamu hendak mengatakan tentang Borobudur?Kalasan?Candi-candi di Indonesia?Saya boleh terima jika kita bercakap tentang Sriwijaya.Tetapi bagaimana pula dengan Langkasuka?Juga sebuah 'federation' untuk semua city-states Mon and Malays?"

Sophie membacakan catatan Liang-shu (The History of Liang Dynasty) kira-kira 515 Masehi,

"...kota kerajaan Lang-hya-shu dikelilingi oleh tembok tinggi dan mempunyai dua pintu gerbang,menara-menara dan balai-balai.Raja mengenderai gajah dan dibayangi dengan payung putih dan pengibas.Raja diringi oleh bendera-bendera,panji-panji dan gendang.."

Saya seperti tahu apa yang ingin dikatakan oleh Sophie Jan Rothsmarck sebentar lagi.Ah,damn!

"Langkasuka tidak ada kaitan dengan Indonesia hari ini.Setuju?Langkasuka terletak dari kawasan Kedah-Kelantan,menyelusuri Segenting Kra hingga mencapai selatan Thailand Tengah.Ia menyatukan beberapa negarakota Mon dan Melayu dan menguasai pelabuhan-pelabuhan di sepanjang Segenting Kra.Siti yang bijaksana...di manakah kota bertembok tinggi dengan dua pintu gerbang itu pada hari ini??"



Kota bertembok tinggi dan dua pintu gerbang.Kota bertembok tinggi dan dua pintu gerbang.


Kota bertembok tinggi


...dan dua pintu gerbang.




Saya merenung sungai yang hitam berkeladak di bandar Sungai Petani,Kedah.Saya termenung lama.Suasana senja di Sungai Petani amat mengasyikkan.Saya lihat beberapa budak-budak gothic berjalan berkelompok menuju ke CS (Central Square) dari arah stesen bas Sungai Petani.

Saya mahu ke Gunung Jerai.

Ada seorang lelaki pertengahan umur yang memanggil saya 'putri' mahu menemui saya.

Katanya di atas gunung itu ada sebuah istana raja zaman dahulu.Dia mahu saya 'tengokkan'.

Di dalam bas loncat,saya tertidur.Senja di luar memancarkan cahaya kemerah-merahan.Seolah-olah warna kain bidai di istana raja Ketomala dalam riwayat Kemboja.Dari jauh saya dapat lihat puncak gunung Jerai.Kemudian saya tertidur.

Saya lihat dalam mimpi saya wajah Pong dan Sophie Jan Rothsmarck.

















~The Naga King's Daughter

184 comments:

  1. SANBUNGAN.............

    Laksamana Allihoo memulakan langkah kekuda. Kekuda langkah turunan laksamana HANGTU'AH.

    MAPAMATAH MATAN...............

    " TIDAK MALAYU HILANG DI DUNIA"

    Ya!...ada kebenaran kata lakasamana hang tuah itu. Laksamana Allihoo menyelami kata-kata laksamana Hang tuah, sehingga kepelantar tanah lautan.....ya ...ya....ya...betul, tak syaklah lagi..........

    Disvat terpahat,terpetri di lautan sepi. Yang pada dinikala, tiada dikalangan thuv-thuv berselerakan di merata-rata po..po..po,ta,na,ra,ya. Bangsa malayu purbakala. Untuk dikenal pasti adakah kata-kata laksamana itu ada kebenarannya. Kalau adapun masih kabur dan sentiasa dipersoalkan oleh jenamah bangsa malayupurbakala ke ke dinikala. Masing-masing memenangkan,jenamah bangsa masung-masing. Para ahli pakar pensejarawanan bangsa malayu dinikala, pun belum dapat memuktamadkan. Apakah bangsa malayu dinikala adalah bangsa yang sudah tersediakala di Negara po..po..potanaraya...

    Laksamana allihoo amat optimistik bahawa bangsa malayu, dari purbakala, purba sehingga dinikala. Bahawa negara Malaysialah yang berhak dinobatkan, sebagai menerima BANGSAMALAYU PURBAKALA, BANGSAMALAYU PURBA DAN SEHINGGA KE DINIKALA.

    Oleh sebab Thuv-thuv bangsa melayu, sudah bernegara masing-masing, dengan penggeografian yang telah pun dipersetujui. Maka laksamana allihoo( walaupun dalam Negara Malaysia tidak ada kedapatan satu pun bukti kukuh berkaitan bangsa malayu), sama ada dalam bentuk bangunan-bangunan,puing-puing,prasasti-prasasti dan sebagainya yang melangkaui perbatasan zaman. Untuk dijadikan bahan bukti.

    ReplyDelete
  2. Maka laksamana Allihoo akan membiaskan. Satu perkara kebangsaan malayupurbakala sehingga ke dinikala. IA ADALAH SEBUAH KAD PENGENALAN(IDENTITYCARD) BANGSA MALAYU YANG TIDAK PERNAH TERPUTUS DARI DUA MANUSIA YANG PERTAMA BERADA DIBUMI(NABI ADAM A.S DAN HAWA)

    Adakah yang ini, sesuatu diperakui atau pun tidak diperakui di kalangan kita manusia....?

    SOALANYA.

    Bangsa-bangsa manusia akan dapat dipanggil bangsanya melalui bahasanya........Betulkah atau tidak.............???

    ReplyDelete
  3. Lanjutan persoalan pokok. Laksamana paparkan dan pecahkan permaslahatan bangsa melayu dari tiga demensi. Demensi ketiga Allihoo tidak akan sentuh. ALLAH S.W.T YANG BERKUASA KEATAS SESUATU

    PERTAMA........MANUSIA(HAMBA-NYA).
    KEDUA ........MANUSIA(HAMBA-NYA) BERKEHIDUPAN
    KETIGA ........???????????????...

    Bertitik-bertolak dari permula matematik pertama dan sains berteknologi tercanggih kedua. Maka kita, wahai! bangsa melayu dapat membias,pamer dengan bergaya halus. Bahawa Bangsa malayu dinikala, adalah juara dari bangsa sesama hamba yang bertaburan di merata-rata di dalam dunia kepunyaan AZZAWAJALLAH.

    ReplyDelete
  4. SALAM TUAN PUTERI S'RI KANDI.........MAAFKAN SAYA. SAYA TIDAK PERASAN TUAN PUTERI SUDAH BERADA DI RUANG BALAI RUANG....DAN SAYA PUN DAH TERSALAH MUKA SURAT.

    ReplyDelete
  5. Nadzalliho...

    Simpan sikit ilmu tu...jangan buka semua,nanti jemu,ok?

    :D


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  6. INILAH KAD PENGENALAN SIAPAKAH BANGSA MALAYU INI...(DENGAN IZIN-NYA) SERTA YANG BERBAHAGI TUAN PUTERI S'RI KANDI, ADALAH IA SEPERTI BERIKUT:-

    PERKARA PERTAMA manusia hambaNYA....

    Dari Kad pengenalan BAHASA, Bangsa malayu purbakala, malayu purba dan melayu dinikala

    Istilah singkatan:-

    1)...bahasamalayu purbakala==bmp
    2)...bahasa melayu dinikala==bmd

    ReplyDelete
  7. SEKIAN TERIMA KASIH...KHAS UNTUK TUAN PUTERI

    YANG BENAR

    LAKSAMANA ALLIHOO

    bersambungan................

    ReplyDelete
  8. Nadzallihoo

    Hihi, drive slowly, kang eksiden....plg kurang pun sangkut speed trap.

    ReplyDelete
  9. ape yang di merepek meraban nadzalliho ni.

    ReplyDelete
  10. dgr mcm merepek...tp betul...
    cuma bahasa yg PENING sy nk baca...berbelit2 mcm ulaq.....
    apa2 pn bagiuh gk info dia

    ReplyDelete
  11. kpd cik sri,
    on the way p gunung jerai @ dah pegi?
    best kan LEPAK sana?(bkn tmpat mandi-manda tu),
    SYAHDU....
    Klau dpt masuk istana sultan crita la k....xpun publis gmbr..
    TQ.
    yG Benar,
    (insan yg pernah kesana)

    ReplyDelete
  12. ops...lupa , KALAU berjumpa NAGA diatas, kirim salam ya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu ada dok tangkap buat pet

      Delete
  13. Laksamana kumbar.............

    Laksamana allihoo kata mana ada lagi Naga...brooo

    Zaman kerajaan Nabi Allah Sulaiman teknologinya canggih brooo

    ReplyDelete
  14. sendahlokah.....membiaskan mimpi srikandi

    allihoo agak-aqgak-agak saja tau
    kalau diperkirakan vanua borneo lah
    psal disana ada tembok tinggi
    lagipun pintu gerbangnya ada dua

    gua gumantung(gerbang 1),gunung kinabalu(tembok),lepas tu gua niah sarawak(gerbang 2)....................

    ehhhhhhhehhhhhh......

    ReplyDelete
  15. Tetapi....

    gunung berbanjar himalaya ke
    ketembok banjar titiwangsa menerjah terus ke..ke...ke..ops............ada lautan tiongkok, LAKSAMANA kena NAIK PARAU.....di panghujung tembok,dalam tembok ada wanita. tetapi dia BALU......siapa nak lagi...........

    ReplyDelete
  16. tuan puteri saya nak tanya apa maksud perkataan

    TOTOK dan darimana punca Perkataan tu, kasihan brader sebelah saya ni ..........dia pun Jawa.

    ReplyDelete
  17. Ya..Gunung Jerai...pabila saya sampai di gunung jerai sebelum ini secara tak semena mena perasaan misteri itu timbul pabila melihat dan menghayati ketenangan,keindahan yang penuh kesayuan.Teramat amat terasa sesuatu yang hebat pernah berlaku dan tersimpan di gunung jerai.

    Menunggu artikel cik sri yang mendatang berkenaan gunung jerai yang memang penuh misteri.

    Pasti ada jejak jejak dan peninggalan tamadun hebat Malay City State atau kota kota kerajaan melayu di tanah melayu semenanjung ini ditengah tengah hutan khatulistiwa,banjaran titiwangsa atau pun gunung-gunung.Pasti ada!Buktikan kepada
    "Sophie Jan Rothsmarck".

    ReplyDelete
  18. naik parau li samvan kahwin balu ju.........je..yu.kuku.......ditempat semakkkloloolo

    ReplyDelete
  19. Dedicated to: ~CS

    Nirvana - Dumb

    n then,

    Nirvana - Drain You


    truly,
    meself.

    ReplyDelete
  20. nadzallihoo ! cuba ko bawak bertenang sikit. rimas pulak aku jadinya....

    srikandi, terima kasih atas ilmu pengetahuan yg disampaikan.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Engkuh dok Kedah tang mana?


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  23. terbaik.....

    Sophie nie macam kenalan saya yg suka pada bukti fizikal... tp lebih parah, dia suka menidakkan teori atau bukti tanpa melihat tinggalan fizikal...

    nama dia 'Sarima Berkley' dari Australia... sama ke orgnya? anyway malas layan awek nie pasal berlagak.... saya pun bukan dari pengajian Sejarah... so senang2 kena bedal...

    :)

    -abuhakeem-

    ReplyDelete
  24. DISAMBUNG.........

    pinta izin tuan puteri
    salam seluruh ummat manusia...

    Pengenalan pertama bahasapurbakala:-
    (MANUSIA@HAMBA)
    1)...At'i/Atai(bmp)=====hati(Bmd)
    2)...Impon (bmp)=====gigi(Bmd)
    3)...Embun (bmp)=====umbun-umbun(Bmd)
    4)...Otak (bmp)=====Otak(Bmd)
    5)...Napas (bmp)=====Nafas(Bmd)
    6)...Ung (bmp)=====Hid ung(bmd)
    7)...Kok (bmp)=====Kepala(bmd)
    8)...Ta'ngan (bmp)=====Tangan(Bmd)
    9)...Na'ie (bmp)=====Kaki(Bmd)
    10)..Vuh (bmp)=====Bulu(Bmd)

    Banyak lagilah ibu-ibu bahasa yang saya tidak senaraikan. Ini sudah sekian lamanya, berantai-terantai sehingga mendarah daging pada bahasa bangsa melayu . Saya pendakkan perbincangan perkara pertama kerana ia banyak penjelasannya dari segi pengajian ilmu.

    Laksamana allihoo akan berenang lagi menyelam dalam perkara kedua yang mana ia merangkumi permaslahatan manusia yang amat panjang. Di sinilah, lakasamana allihoo, akan membuka kekuda lakasamanaHangTuah, untuk membuka rentet-rentetan kebangsaan Melayu dini kala....


    Sekian terima kasih


    dari Laksamana Allihoo
    dari lautan tenang

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Thanks untuk maklumatnya.

    Salam ukhwah dari keturunan ketujuh.

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum sri.

    Saya seperti melayu-melayu yang lain ingin mengetahui sejarah bangsa kita.Setakat ini blog saudari yang memberi banyak pengetahuan dengan keterangan dan bukti.

    Hikayat melayu seperti yang saudari nyatakan sangat-sangat diperlukan untuk mengembalikan keyakinan,kekuatann dan semangat bagi bangsa melayu,masyarakat kelas 3 di Malaysia kini.

    Saya akui inilah anugerah Tuhan kepada srikandi untuk bangsa melayu dan Malaysia.

    Saya ingin dapatkan tulisan dalam bentuk buku atau makalah yang mungkin ada di pasaran hasil tulisan srikandi.Kalau ada la.

    Selamat sejahtera,terima kasih.

    ReplyDelete
  28. swasti shri, assalamualaikum cik sri ku sayang..
    tahniah untuk penulisan terbaru kali ini. inilah yg kami sekalian orang melayu mahukan. cik sri kembali aktif menulis dan berkongsi dengan kami segala apa yang ditemui dari khazanah bangsa melayu. kalau dalam ATBM cik sri pernah mmberikan beberapa contoh persamaan bahasa melayu dengan bahasa mesir purba. jadi apa kata kali ini diberikan petunjuk tentang bahasa melayu ini yang ada beberapa persamaan dengan bahasa ibrani. soal2 lain xperlulah saya ulas kerana di sini nampaknya telah ramai pengulas2 yang baik. cuma kalau ada sesiapa yang tak tahu jatuh bangun apa yang di tulis di sini, silalah khatamkan ATBM sekurang2nya.

    alang2 menyeluk pekasam, elok saya bertanya di dalam komen saya ini. di manakah perginya siri 'The Matrix' yang pernah ada dalam mistisfiles dulu? :) apa2 pun, saya ingin tahu, adakah cik sri juga yg menulis siri itu? hehe, hanya jauhari yg mengenal manikam wahai cik sri. hanya yang punyai ilmu alter terahsia di dalam Islam dan hakikatnya yang faham apa yg ingin kalian sampaikan di dalam siri the matrix itu. awaluddin maa'rifatullah saudara2ku skalian.. harap saya dapat berhubung dengan penulis siri itu agar kita dapat berdiskusi lebih dalam lagi tentang itu insyaAllah..

    selain itu, cik sri la ni menetap kat SP ka??
    hahaha, tulisan2 cik sri tentang kedah, gunung jerai, CS (central square) dan sebagainya menggamit kembali kenangan sewaktu saya menuntut di uitm kedah, merbok suatu ketika dahulu dalam asasi undang2 di sana.. hmmmmm, saya pun taw jugak tempat2 tu.. hehe, lembah bujang pon saya dah sampai wahai cik sri..

    akhir kalam wahai cik sri ku sayang, di harap dapatlah membalas email2 saya yg bergelar 'ayam serama' dalam inbox gmail mistisfiles tu.. okay?

    jazakallahu khairan kathiran..

    ReplyDelete
  29. Salam, nak cerita pengalaman saya panjat gunung jerai. Mase tu tahun 92. Saye dgn 4 member sebaya + 1 senior yg saya anggap macam tok guru saya. Kami panjat dari kaki gunung cross jalan raya. (straight cut la tu). Dipendekkan cerita, sebelum sampai puncak saya terdengar suara orang mengaji quran. Saya cakap ngan abang mi die cakap takpe (saye pun tak ingat die cakap ape). Dah sampai atas kami buat khemah kat bawah pokok damar. Lepas maghrib baca yasin. Lepas isyak dah borak lebih kurang kami tidur. Lepas subuh esoknye bang mi citer die mimpi ada orang/jin datang jumpe die. Orang tu cakap lebih kurang macam puji kitorang jaga kelakuan kat situ. Siap jamaah skali. Tapi saye tak nampak cume itu yg diberitahu. Wallahu a'lam. Seri sampai nanti kirim salam saya ngan warga gunung jerai. Assalamu'alaikum.

    ReplyDelete
  30. Owh...saya dah tengok facebook awak.Hensem.Gambar awak ke?Dari jauh macam Zizan Raja Lawak pun ada.

    :D


    ~The Naga King's Daughter

    ReplyDelete
  31. srikandi ckp pasal sape??? saye ke? hehe..

    ReplyDelete
  32. Assalam...saya juga merasa amat pelik dengan sejarah kita..dari bangku sekolah lg kita diajar bhawa istana kita hanyalah diperbuat dari papan2..malah dgambarkan kita miskin,rumah beratap rumbia,bperang juga hnya mnggunakan tombak dan keris...namun org luar yg membaca sejarah kita mengatakan bangsa kita hebat,kaya dan besar..saya kira pendedahan ini amat bermanfaat untuk generasi seterusnya,satu persatu kebenaran mula muncul...diharapkan serikandi terus diberikan kekuatan untk membongkar,mendedah dan menulis artikel seperti ini....

    ReplyDelete
  33. laksamana alliho,
    kat gunung jerai ,dkt2 area istana sultan....ada tempat bernama BATU KAPAL(bkn nama betul,org sana yg pggl mcm tu),diatas sikit ada KOLAM PUTERI dimana siangnya air keroh,tetapi pd tgh mlm JERNIH.....
    Apsal NAGA xwujud lak? bce lik kisah ISKANDAR ZULQARNAIN diberi pertolongan oleh ALLAH melalui seekor binatang yg boleh menghembuskan api dr mulutnya utk meleburkan besi.
    try la p gng jerai, mana tau nasib en.laksamana alliho baik ka....dp tgk NAGA...dgr suara puteri di kolam..ahaahahaha...(mcm alam mistik astro la pulok)
    sy pn merangkak lg...baru tahap tadika je dlm idup ni...jgn mara aaa....
    tq,
    PENANG MARI

    p/S; TOLONG la sultan kedah, amik balik la PENANG, jadi carca marba dh skg. Betoi kata IBNU RUSYDI dlm blog dia-"nak kenal perangai ULTRA KIASU cbe p SINGAPORE",tp sy nk tambah sket...skg xpyh p sana "MAI PENANG, DAPATLAH JWPN.

    ReplyDelete
  34. salam cik srikandi..
    nape ye saya sedih bile baca catitan di atas?
    kita kehilangan bukti2 fizikal yg sepatutnya menunjukkan kehebatan dan kemewahan tamadun bangsa kita dahulukala.. persoalannya, kenapa ianya berlaku? adakah semuanya telah dihancurleburkan oleh penjajah2, atau dihijabkan oleh DIA atas faktor2 tertentu yang mana akan ditimbulkan apabila tiba masanya kelak..
    ape2 pun semoga Allah terus memberikan kekuatan kepada cik srikandi dalam membongkarkan misteri yg enyelubungi bangsa rahsia ini..

    ReplyDelete
  35. laksamana kumbar,
    betul apa yg saudara ckap mngenai naga...menurut guru saya,yng memegang daulat dan tulah raja2 melayu juga naga..dan naga ini berada di negeri pahang..sbb itulah ada tmpat di pahang yg bgegar wlaupan bkn berada dlm lingkaran api pasifik serta garis gempa...hanya Allh maha mengetahui....
    pon PENANG MAI...hehe...

    p/s;sokong kedah amik blik pulau pinang....

    ReplyDelete
  36. Ye lar...awak amik law pakai asasi ke?atau dari form 6?


    ~SK

    ReplyDelete
  37. Terima kasih yang bagi semangat kat saya macam greenwaveline dan sebelum2 tu saya tak sempat nak quote sape.

    Mana alliho ni?Senyap lak?Menyelam ke cari mutiara saya?Pelik ye bahasa purba alliho tu,tapi saya niat nak belajar...

    :)


    ~SK

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. swasti shri..
    cik sri,
    ada lebih baiknya cik sri add je tros sy kat fb tu.. panjang lebar kite leh sembang kt situ..

    ummm, dari asasi. asasi undang2 uitm. now da kt shah alam. pasal bas lompat2 kat pekan SP tu, n lain2 lg, tringat kmbali pengalaman2 lama kt sana dulu. snang2 pi la mandi kt batu hampar, puteri mandi n lain2 ayaq terjun kt yan tu.
    n kt merbok dlm kwsan klapa2 sawit tu ada bnyk tapak2 arkeologi kt sana..

    anyway, add jela kay.. dunworry, i'll keep it secret :D

    salam hormat dari saya..

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Apa yang nakal?Apa yang ya dan thanks pulak ni si Engkuh ni?:D

    Lucu pulak.

    Huhu bas UTC tu memang buruk.Bila naik macamlah saya kat era 80-an.Tapi best jalan-jalan sekitar Kedah,kampung-kampung dan sawah.Perlis lagi seronok,cuaca dia semacam je.Mungkin nak masuk monsun tropika kot.

    Haziq,jom karaoke kat CS nak?:D



    ~Srikandi

    ReplyDelete
  42. fuhh..

    Cik Seri rasanya dah boleh kot2 nak buat novel. rasanya kalai pertama org buat novel fiksyen + laporan kajian sejarah baru..nice!!!

    kalau benar memang ada pengaruh bahasa melayu kuno dlm bahasa hebrew kuno @ sebaliknya..cik seri rasa ada kemungkinan tak kaitan dgn teori Fahmi Basya, Ratu Balqis dlm Al-Quran = Ratu Boko - di jawa?? tak nak baca rasa cam menarik, bila baca takut silap2 percaya jd berdosa pulak..hmmmmm

    " rekod kerajaan-kerajaan era Vedic di India tentang 'the ancient Malay city-states'".. yg saya minat time era dinasti Maurya (rekod 300bc+- hingga 1ad). kalau dapat baca actual rekod dia..fuh banyak yg boleh kita dapat tau coz andaian saya memandangkan kota utama dinasti ini terletak timur laut benua kecil india..so supposedly mesti ada diceritakan sikit2 tentang Kataha/Kedah Tua, semenanjung emas, kepulauan emas etc..hmm dan satu lagi rekod malay-city states dlm rekod wakil2 yunani & rom di Mauryan courts.

    saudara nadzallihoo, since i can't comprehend your words. sy mengangap ayat2 saudara hanyalah spam..hehe..bro, tulis biasa2 sudah. ada ilmu kalau dikongsi tapi org tk faham tak guna jugak. btw, bila nak jawap soalan hamaba yg lalu..???

    pehh..macam2 la pulak. naga la itu ini. ada banyak haiwan la dlm dunia, naga mungkin penah wujud, dan mungkin masih ada. tapi kalau ia organisma hidup, tak mungkin tak penah keluar cari makan. tapi kalau ia haiwan alam ghaib..lain cerita la.

    p/s : saya jumpa ayat nie dlm internet.. Ancient Indian texts Arthasashtra of Kautilya (c. 300 BC), mentioned that the Brahmin Sanka sailed from Varanasi to Suvarnabhumi.[5] Other ancient texts, such as the Kathakosa tells the story of Nagadutta who went to Suvarnabhumi with five hundred ships to conduct a profitable trade - rupanya Suvarnabhumi seakan bukan mengambarkan keseluruhan semenanjung emas...tapi seakan satu kota berpusat.. Kataha mungkin??? apa pendapat seri??

    PENDUGA ARUS

    ReplyDelete
  43. Lupa,bromo...cerita anda seramlah.

    Pengalaman saya ke gunung Jerai dah lepas.Saya saja susun macam gaya bahasa naratif.Nanti saya pos bawah tajuk 'Puteri Gunung Jerai'.


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  44. Yes..yes.. Penduga Arus.Inilah yang saya nak.Anda semua buat kajian sendiri.

    Jika anda peminat tegar ATBM siri lama,anda mungkin teringat pasal kenyataan saya tentang hubungan kerajaan-kerajaan purba India dengan Malay city-states seawal 300 tahun Sebelum Masehi.Ini kata para sarjana sana,Nilakanta Sastri pun ada mengatakan begini kalau tak silap saya.

    Anda semua tahu,para sarjana sejarah kini mula mengkaji Asia Tenggara dan membuat tesis tentang kemungkinan 'cradle of civilization' bermula di sini,bukan di Timur Tengah.

    ~Srikandi

    ReplyDelete
  45. Kedah mmg sebuah negeri yg nyaman. Berkelana disana tak ubah mcm tinggal di negeri sy sendiri. Walaupun loghat utara sgt berlainan sy tiada masalah utk pelajari kecuali ketika berkomunikasi dgn warga emas yg bhsnya agak pekat. Kos sara hidup juga sgt rendah dan menyelesakan bg seseorg yg baru bertatih membina kerjaya waktu itu. Masyarakat melayunya juga ramah and very friendly.
    Semuanya menjadi kenangan yg tersimpan kemas dlm ruang memori.

    CS mmg penuh ngan budak2 gothic or black. Itu lah tpt sy habiskan masa setiapkali menunggu mlm utk menaiki bas ekspress pulang ke kampung.

    ReplyDelete
  46. Awak belajar kat mana Engkuh?Atau bekerja?

    Kat Kedah makanan murah-murah.Nasi lemak pun masih ada 50 sen.Mana nak cari macam tu,lagi-lagi kat KL.


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  47. hehe.. belum lagi naik bas nak ke Sg. Lembing.. baru tau macam mana rasanya tahun 70an plak.

    kalau ada sesape rasa nak pegi, naik bas yang tingkap buka keatas. jangan naik bas ada acon. tak dpt amik feel kwsn bebukit nanti.

    dah samapi sana, cari orang tua-tua.. tanya pasal Gunung Tapis, Sungai Jin & Sungai Rimau.

    ada kesahnya tentang berkerajaan lama.

    _.

    ReplyDelete
  48. kesah lama apa? kesahnya berkerajaan lama sebanjaran-banjaran gunung-ganang yang ada. dari situ, dapatlah serba sedikit ilmu pengetahuan tentang "emas" dan sebagainya. Tunggak yang satu jualah sekaliannya. dan susur di Sg. Lembing kenalah susur semuanya, dari Kuala Lipis dan seterusnya berbanjaran.. tanyalah orang tua-tua.

    Salam Jumaat sekaliannya.

    _.

    ReplyDelete
  49. alhamdulillah selesai pun solat jumaat harini ..
    cik sri ajak karaoke? sy orite je.. no hal..
    tapi cik sri la kene turun shah alam ni haha..

    hmm.. petanda mcm dah add.. tapi siapa ea, yg mana satu cik sri ni.. ke, sy dah unfriend psal xde gambar sendiri..

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. Betul...betul tu...masa saya belajar kat madrasah dulu,bila tengahari saya mesti dapat makan free,ada sorang makcik tu bagi semua lauk-lauk yang tak habis tengahari pada saya.Saya pun bawa bagi kat budak-budak hafizah.Saya ni nakal sikit suka fly sana fly sini.Tapi siang la,kalau tak mengaji.Milo ais 80 sen,bayangkan.Kalau kat KL,lagi-lagi kedai mamak...cekik darah betul la.Saya selalu makan dalam UIA sebab kat dalam murah.Horlick ais 1.30 je.

    :D


    Seronokla cerita pengalaman kat utara.Kongsilah lagi.Pasar malam macam mana?Meriah tau sebab banyak ragam manusia.Cina cakap Kedah pekat pun ada.Macam-macam ada



    ~Srikandi

    ReplyDelete
  53. Haziq,Shah Alam apa ada?Astaghfirullahalazim...

    Saya gurau je.Saya kalau nak karaoke,karaoke ngan hubby je nanti. :P

    Shah Alam jalan dia penin.Seksyen sana seksyen sini.Boleh pengsan cek nanti noo...

    :)


    ~The Naga King's Daughter

    ReplyDelete
  54. Bagus...bagus...solat Jumaat.Orang lelaki yang tak solat Jumaat jangan baca blog Cik Seri ekk.

    Respek guys yang solat Jumaat.Bertanggungjawab.

    ~CS

    ReplyDelete
  55. thanks srikandi! ayat saya simple tp bermaksud seribu yang xperlu saya ungkapkan. saya dah follow mistifiles and tulisan srikandi lebih kurang 3 tahun(im slow i know) tp sy xpernah komen(silent reader).lol. everytime alter terahsia kluar sy akan reasearch lagi sbb saya nak percaya and provekan apa yg srikandi critakan tp only limited dekat internet la research sy :3 today saya betul2 terharu dan sedih dengan nukilan latest srikandi and teringin nak express pernghargaan saya dekat srikandi. thanks u so much.

    ReplyDelete
  56. sedikit tambahan melalui apa yang sedikit,

    setelah banjir / bah besar dunia zaman Nabi Allah Nuh as. telah bumi diperintahkan oleh Allah swt. untuk menyerap akan air bah yang tersebut. akan sehingga keadaan kembali kepada sedia-kala. telah pula ada tamadun-tamadun yang baru yang maju akan keadaannya, telah pula berlaku pengkhianatan dari hamba-hambaNya kepada tuhannya dengan menyembah yang lain dari tuhan yang maha esa. adalah sebelum apa yang ada pada hari ini adalah keadaan laut itu berbeza dari apa yang ada pada hari ini, boleh dikatakan keadaan ini adalah lebih kurang 5000-7000 tahun sebelum masehi. akan tetapi hukum Allah amatlah berat kepada yang mengingkarinya, makanya dari keadaan banjaran-banjaran gunung ganang yang saling sambung menyambung antara satu sama-lain ini terpisahlah jua akan ia dengan "gempa dan air" yang didatangkan dengan izin Allah Ta'ala jua, dan hancurlah ketamadunan hebat yang mengagungkan keagungan sifat hamba, bukanlah sifat tuhannya. makanya dengan "air" inilah jua terpisahlah akan banjaran-berbanjaran gunung-ganang ini dengan Izin Ilahi. dari segi sains moden perkara ini dapat diperhalusi akan keadaan selepas gempar-gempa berlaku, dengan plat-plat yang terpisah dan sebagainya. dan apa yang dilihat akan keadaan yang ada di bumi timur pada hari adalah apa yang berlaku sebelum ini setelah berubahnya keadaan muka bumi dengan izin Ilahi jualah yang memiliki segala keagungan.

    berkenaan dengan naga, sedikit sahaja yang mahu daku sentuh. akan ilmu umat yang terdahulu adalah sesuatu beserta alam serta ada ilmu ketuhanan. jadi, akan apa yang diterangkan oleh bahasa purbakala oleh saudara nadzallihoo, adalah sebahagian akan ilmu umat yang terdahulu. dan didalam pertapaan ada banyak perkara yang dihajati, jikalau hidup abadi keinginannya serta kekuasaan yang besar juga ingin digapai, makanya adalah perkara yang mana tiada tubuh manusia mampu bertahan. makanya tubuhnya mesti mampu bertahan akan kuasa yang besar ini. ini adalah ilmu orang-orang yang terdahulu, dan berkuasa orang-orang terdahulu adalah dari kuasa yang tunggak dari tunggak segala raja-raja Melayu jua. perihal ini janganlah dipercayai sepenuhnya, kerana ummat pada zaman sekarang tiada pengetahuannya akan kebenarannya. hanyalah sekadar menceritakan. tiadalah naga-naga Melayu itu sama keadaannya dengan lagenda naga-naga bangsa barat, kerana tiada kesamaannya. naga Melayu bercahaya keadaannya.

    apa yang diatas ini hanyalah pen'cerita'an pada hari Jumaat yang dimuliakan Allah Ta'ala jualah keadaannya. janganlah dipercayai dengan keadaannya kerana ianya tiada dalam pengetahuan kita pada hari ini. adalah manusia yang hebat-hebat dengan ilmu-ilmu perbakala maseh ada, akan tetapi tetaplah keadaannya bertubuh manusia jualah kekuasaannya. tiada jualah yang berkuasa dari kalangan makhluk melainkan Allah swt jualah yang maha berkuasa keatas segala sesuatu.


    wassalam.


    _.

    ReplyDelete
  57. Siapa ni?Yang suka hantar emel panjang2 dengan bahasa2 sastera berbelit-belit tu ke?

    :DD

    Terima kasih,juga Asyraf Iqbal sekali.You know,if Srikandi marry you,she will suck your blood,because she is vampire of history.
    You dare for it?


    ~CS

    ReplyDelete
  58. salam srikandi...

    saya suka baca dan fahami nilai sejarah...saya juga mohon izin untuk kongsikan di blog saya sebahagian artikel srikandi...semoga srikandi memperjuangkan sejarah dengan cara tersendiri...

    ReplyDelete
  59. Salam Srikandi dan pembaca sekalian..

    Saya anak Utara yg kini bekerja di negara Matahari Terbit. Beberapa tahun dahulu saya ada terbaca Kerajaan Jepun ada menemui piramid2 di dasar laut berdekatan kepulauan Okinawa. Seharusnya cerita seperti ini adalah PANAS dan SENSASI, tetapi kenapa pendedahan media mengenai berita ini KURANG, seolah-olah ingin MENUTUPI sesuatu? Jika Srikandi atau pembaca mempunyai maklumat, minta tolong dikongsikan nooo.

    ReplyDelete
  60. hihi. pls marry me srikandi cause i got too much blood to spare just for you. my blood can't compare to how much i greed for ur knowledge. im willing to let you suck the life out of me just to have a peek of what you hide behind your wise and graceful writing. and darah saya manis. nyamuk slalu curi. srikandi x rugi kahwen dgn saya susah nak jumpa lelaki yg nak kawen ngan vampire :D:D haha :p

    ReplyDelete
  61. and srikandi. sy x sabar nak tau sambungan crita raja perahu dan ratu hati. saya akan tunggu bila srikandi dah ready nak crita lebih detail lagi. saya dri sarawak and crita yg saya dengar pun dr datuk saya je tu pun cam fiksyen je.haha :D:D

    thanks srikandi
    cásate conmigo :)

    ReplyDelete
  62. SALAM SELURUH UMMAT..........

    KHAS,
    SALAM GI TUAN PUTERI S'RI KANDI
    PINTA MAAF ...........ALLIHOO LEWAT BERTANDANG

    ReplyDelete
  63. Best mimpi tuan puteri''''''''''''
    allihoo pun mimpi gak ..........lain cikit
    Tuan puteri berpral dengan parau plastik ngan bila beriskuba..........ada oksigen.

    saya pun sapalah tuan puteri!..........S'rikandi .....S'rikandi,,,,,sri sri sri....ri ri ri........tutututut...ngu......terlepas mutiara
    ikan TOTOK, sembar........hai! ikan macam yuu, tak kenal i......i,kan laksamana allihoo. Adakah awak wahai!!! ikan totok tahu ?, bahawa mutiara tu, kepunyaan Maharani po po pota, na,ra,ya ni.....Awak muntahkan lau tak, nnnahas kau!!!!!......praggggg...uuuuiiii...apa ni! ...bangun, bangun.................ni ,ni, ini mutiara kau ni dah berselerakan.....hai sayik-asyik sri kandi.......srikandi srikandi........tak ada lain, tu jer..........ok ok ko ko.....saya akan kemas nanti janji braber jawa......awakkan sahabat saya.............hai bengis si jawa ni!


    hai!....keluh ku ....terlepas

    ReplyDelete
  64. Sebelum saya membiaskan berkaitan kad pengenalan bahasa bangsa malayu purbakala ke dinikala. Bersebab dalam perkara kedua, adalah kemaslahatan bangsa melayu dinikala yang berpanjangan melangkaui perbatasan zaman.

    Maka sebelum lakasamana menghuraikata dengan kekuda LakasamanaHangTuah........

    Saya ada satu soalan, untuk sekalian yang ada, adalah seperti berikut:-

    Adakah dunia daratan(narak) yang kita duduki ini, dipanggil ia. Seandainya ia tidak bersama-sama air lauatan...?????

    ReplyDelete
  65. :D

    samalah orangnya yang mendedikasikan lagu dari Nirvana diatas.

    bab bergurau pandai, ingat pandai dan pakar sejarah sahaja.


    _.

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  68. Swasti Shri,

    Menyiram bunga di pagi hari,
    bunganya kembang di taman puteri,
    wahai cik sri srikandi negeri,
    siarkanlah suara jelmakanlah diri.

    Prasasti dan tinggalan umpama kunci,
    kunci tertanam mesti digali,
    hamba berniat jernih dan suci,
    ambil kesempatan jauh sekali.

    Nyenyak sang merong berkurun usia,
    tasik pauh janggi situ diamnya,
    sumpah dan janji menanggung rahsia,
    bersin tok Adam itulah buktinya.

    jazakallahu khairan kathiran.

    ReplyDelete
  69. Lamie-lamie'k si bangsa lautan
    Aho! kau berpral juga, walau parau berbocoran
    hai!..lalla' tetap kau lalla'u'tan
    walau melambai vvk'u'nu' para ke apu-apu-an

    Apakah?.. gerangan kau sembunyikan
    apu-apu bergelimpangan di huma daratan
    tak kehaluan bahasa kebangsaan
    thuvmu para cerdik berbangsawan

    Thuvmu berjenamah bangsa omputih-anan
    Sungguh pilat(_)anan..semacaman...?
    Katanya to generation............
    walhal bangsa malayu berpurbakala berentetan

    ReplyDelete
  70. Lamei-lamei'k bangsa lautan
    Ikan totok tidak dimakan
    sudah ku renung dalam kekitaban
    kata-kata bangsa malayu bertempiaran
    merata-rata dalam batu batan

    Matan-matanda malayu bangsawan
    tilikmu betul-betul, kekata keramatan
    Wahai ke apu-apu-an lam
    Agar thuv-thuv si Pilat'...anan
    tidak sesewenang mengakal sakan

    ReplyDelete
  71. Lamei-lamei'k bangsa lautan.
    soha palepah soka parau bahtera warisan.
    Suho,si ma" Nuh ,ha akavar, tidak di endah, anak kesayangan, alpa kekayaan
    Tanda nan tanah ka'naan hilang tidak terpegang tangan.
    EmpunNYA rancangan,janganlah kita pertikai akan.
    Dia(ESA) punyai kekuasaan tidak terhalang akan.

    ReplyDelete
  72. Permic pa'.........kita gantung kejap....
    saya terlepas pandang.........


    adalh ........si anon 11:14

    tima kasi...saudara

    "jadi,akan apa yang diterangkan oleh bahasa purbakala oleh saudara Nadzallihoo, adalah sebahagian akan ilmu umat yang terdahulu"

    kalau itulah pada pandangan saudara... saya kata "aho". Atas bersebab itulah sahaja apa yang saudara terfikirkan dan ketahui selama ini...........atas pengetahuan seseorang yang berbeza-beza. dengan IzinNYA juga


    Sebagai pembiasan untuk di ketengah dan perlu diketahui oleh sekalian yang ada. BAHAWA SAYA AMBIL KATA-KATA INI, BUKANYA DARIPADA PERGURUAN-PERGURUAN SAMA ADA DI GOA-GOA ASLI HUTAN SIMPANAN HATTA DI GOA-GOA BUATAN MANUSIA YANG BERTARAF MELINTASI DUNIA YANG BERGRED TERTINGGI Phd atau sebagainya......


    TETAPI KATA-KATA INI BERSEBATIAN MENJURAI TERPETRI,TERSAVAST KUKUH SEJAK SAYA KECIL LAGI. IA ADALAH PERCAKAVAN HARI ORANG TUA SAYA.......

    JAUH DAN JAUH SAYA MEMPELAJARINYA DARI PADA SESEORANG..........TIMA KASI SAUDARA

    ReplyDelete
  73. Lamei-lamei'k bangsa lautan.
    Berhuma bergabbunan ngan vadravatal berungusan.
    Memallaka puttih, sungguhlah indah kenangan.
    M'a'layu hilang berganti M'e'layu amat bergemilangan.
    Jangan risau, wahai! thuv-thuvku sayang dssar bengkok harus diluruskan.

    ReplyDelete
  74. Swasti Shri.

    bahasa malayu purba ya? menarik. mungkin ada yang sama dengan kata2 dalam prasasti2 melayu purba di serata nusantara ini. atau mungkin bercampur-aduk juga dengan bahasa dialek tempatan di tempat saudara.

    buah cempedak di luar pagar,
    ambil galah tolong jolokkan,
    kalau benar bagai didegar-degar,
    bolehlah saudara tolong kitabkan.

    insyaAllah berpahala bila ada faedahnya.

    ReplyDelete
  75. Lamei-lamei'k bangsa lautan
    Menyusul berpral setiap tapian pantai dari vanua ke vanua,ke po-po ke po-po anan.
    vanua palembang min gintanah'an......Ma"La'y'u'nan i'va(bersambungan
    Ma"La' asal'u',lalla, yu'ra' n'MA"MA,"ma'ma', La,mraja....a'nan
    Memang asli........si J'Y,esth...'a'nan.

    ReplyDelete
  76. haha..mcm comment box FB la pulak..macam2 perkara keluar, artikel asal terlena seketika hehehe

    Bro nadzallihoo, tuan pakai V & ' byk2 still tak sama dgn bahasa melayu standard yg sy biasa jumpa, pakai bahasa biasa sudahh..confirm ke melayu kuno standard nie (assume Srivijaya BM Kuno sbg centernya), atau nie just dialek kuno BM Bajau kot??? tapi nampak byk gaya ke BM klasik nie hmmm psssstt camne ngan soalan2 sy di artikel lepas..apa versi tuan Kitab Tanjung Tanah..kot2 lagi mudah di baca & difaham lagi bagus.

    cik seri,

    kindly check out the malaypress latest post, which i found rather absurd.. i don't im not the expert, u are. enlighten us on those, will u dear. 10q

    PENDUGA ARUS

    ReplyDelete
  77. Kita bersambungan..............

    pengkayaan bahasa malayu purbakala tidak terkira, tidak terhitung malu-malu seperti pokok semalu


    SEKIAN TERIMA KASIH
    DIPINTA HALUS DIHULUR SENYUMAN

    DARIPADA'


    LAKSAMANA ALLIHOO DI
    PELANTAR VANUA S'U'...NA NDA.

    ReplyDelete
  78. brooo............saudara pendunga Arus deras
    Inilah bahasa purbakala bangsa malayu.....yang amat berklasik........omputih kata ape..? nevergreen neverlasting.........butuikah broooooooo omputih saya ni ....cukup menyampa saya.........tepi reda brooo...lau inilah ketentuanNYA..........

    ReplyDelete
  79. Brooo...................Pendunga Arus deras
    jangan terbawaqh hanyut deras arus.......salam broooooooooooo

    ReplyDelete
  80. Brooooooooooo.......... . Ini mungkin cara kita berfikir ketika ini, berkaitan huruf 'B'......
    Huruf 'B'pada era malayu purbakala. dalam bahasa persuratan pengajian formal, sesiapa dikalangan mereka ketika itu yang berpegangteguh kepada tuhan yang Maha Esa. Tidak boleh dipersaksikan dengan tangantulisan. Oleh sebab demikian huruf 'V'adalah pernyataan sebagai hambaNYA.

    ReplyDelete
  81. sokong Penduga Arus. jangan terlalu bersosial di lapangan ilmu. nanti tak kesampaian apa yang dihajatkan. nadzallihoo.. jangan terlalu berbahasa, kelak kamu yang akan kecewa. kita sesama bangsa, biasa-biasa sahaja. tiada yang lebih, tiada pula yang kurang. bagi sesiapa jua.. jangan menduga laut yang tenang, dalam lautan tiada kenampakkan, takut jijak kaki tenggelam kesamaran. ilmu dikongsi kerana pengetahuan, bukan kerana nama bukan pula kerana bangga. lautan yang tenang janganlah kiranya dilanda badai.

    wassalam.

    ReplyDelete
  82. kepada tuan empunya laman,

    silalah jaga tata-susila yang bertandang. supaya laman ini tetap pada niatnya. urusan peribadi jangan dibawa ke dalam laman, sampai membuka pekung di dada. kelak akan ada pula yang tiada kasihan. bergurau senda lumrah manusia, akan tetapi bukanlah perkara yang rahsia.

    sekadar pandangan ikhlas.

    Terima kasih.


    _.

    ReplyDelete
  83. Ok..ok,

    Nadzalliho...jangan kecoh-kecoh sangat,pondok Cik Seri dah la kecil,nanti runtuh pula...

    :)

    Komen pasal sejarah ya.

    Nanti menyelam Cik Seri nak batu karang cantik warna-warni.Ada tak alliho?


    ~CS

    ReplyDelete
  84. Check emel siapa yang berkenaan tu.Dumb dan drain.


    ~CS

    ReplyDelete
  85. Broooooooo........saya ada kamus persendirian berkaitan bahasa malayu purbakala ini.


    Broooo pendunga arus deras...........ada pernah dengar tak. kala-kalau pernah dengarlah...? atau maharani tuan puteri S,rikandi Vrliyura'n di istana kayangan maka terdengarlah di tainga-tainga cuping tuan puteri cakav-cakav seperti berikut:-

    " Ditengah-tengah lautan keterikan mentari. Seolah-oleh membelah KOK KU. Hai! allihoo "kalaulah ada nasib 44 hambaNYA"....tetiba saya dengar dari luahan ayah saya ayat tu.Inilah ayat yang saya nak tanya. kalaulah pernah ada sesiapa antara kalian pernah mendengarnya.

    ReplyDelete
  86. oklah tuan puteri............
    by............


    salam

    ReplyDelete
  87. saudara nadzallihoo, ada benarnya apa yg mereka katakan. mungkin xkena pada topik asal berkenaan artikel cik sri ni. kalau cik sri bukak pasal bahasa bila2 nanti, masa tu silakanlah ya. oh ya, saudara sendiri ada blog kan? jadi apa kata saudara penuhkan dulu ruangan di blog saudara itu. jangan merajuk2 plak. :)

    p/s: korang ni xtido lagi ke?

    ReplyDelete
  88. haha..

    berbahasa sungguh en nadzallihoo..ok, bagi saya :

    1. sejarah & budaya tak pernah berhenti dr zaman Nabi Adam hingga Kini. apa kamu ingat jika melihat org bermakyung dan berzapin sahaja baru disebut budaya?? apa perkara2 yg berlaku semalam bukan dikira sejarah ker??? BROO tu digunakan oleh org2 sekarang, bermaksud saya menganggap kamu nie org yg boleh di buat kawan..dan ia juga sbg tanda hormat.. tak tunggu nak Svasti Cri je, so get back to u lah.. eg lagi, budak2 yang tunggang pixi, main muzik indie etc..itu semua bukan budaya barat lagi dah. media & teknologi buat dunia jadi satu, jadi global. hari nie org duk mereka tarian shuffle di Australia, tak sampai sebulan budak2 di Malaysia dah tau nak buat..adakah kita nak elak kenyataan dan realiti hanya kerana benda2 buklan totally made in Malaysia camtu jer. apa ingat bahasa melayu muncul camtu ke..Brooooooooo kalau takde bahasa avestan, sanskrit, arab, inggeris etc takkan lengkap BM sebagaimana hari ini. kalau takde design2 cue dr Mesir, Rom, Spain, arab, india, cina etc takkan terbina masjid sebagaimana sekarang..

    2. sy masih lagi tunggu jawapan anda?? kenapa saya mendesak..maaf bukan kerana peribadi..tetapi ayat2 & kenyataan saudara banyak mengelirukan. kebanyakan yg mengunjung blog nie bukanlah major dlm sejarah. jika disuapkan dgn asid pun, kot ada yg menadah tak ker naya.. niat saudara sangat saya kagumi, mahu dunia melihat betapa tinggi budaya & bahasa kita..serta betapa Islam itu way of life kita hatta zaman Kedukan Bukit Inscription lagi..syabas sy ucapkan, tp yg sy sikit protes bila benda yg nyata pun saudara pesong kan spt tarikh 604 saka..gelaran maharaja etc..ni bukan mainan politik, boleh dibuat utk menhalalkan cara, silap ajaran sejarah, silap kenal diri sendiri jawabnya.

    3. mula2 baca lenggok bahasa jiwa raga saudara, sy kagum dan berminat..bila dah banyak sangat kamu tulis, dan banyak yg saudara sengaja belitkan bagi nampak kekuno'an tu, mula datang soalan?? apa ni??? apa rujukan dia?? kenapa beza itu ini?? last2 langsung tak nak baca dah..skip terus ke next comment..

    sambung...

    ReplyDelete
  89. 4. komen saudara pada 9:41 AM tu, akebenda B & V nya..B & V tu bukan ada kaitan dengan Islam pun, alif ba ta barulah betul..itu kan tulisan rumi, ilmu memang dari tuhan, tapi ayat2 camni buat sy bimbang " Huruf 'B'pada era malayu purbakala. dalam bahasa persuratan pengajian formal, sesiapa dikalangan mereka ketika itu yang berpegangteguh kepada tuhan yang Maha Esa. Tidak boleh dipersaksikan dengan tangantulisan. Oleh sebab demikian huruf 'V'adalah pernyataan sebagai hambaNYA. "... ataupun pengajian Islam saya tersangatlah jahil hingga ke Islaman Tulisan Rumi pun sy tak pernah dgr lagi..

    5. tapi komen spt ni, bagus..hehehe..(December 30, 2011 10:45 AM), " Ditengah-tengah lautan keterikan mentari. Seolah-oleh membelah KOK KU. Hai! allihoo "kalaulah ada nasib 44 hambaNYA".. apa tu ya. sy tak pernah dgr. adakah ia semacam Nukilan Peringatan... dr ayat tu minda tak berapa kuno sy nie terbayangkan ia berkaitan sejarah/lagenda di tmpt bernama kok ku (bukan di Thailand ada tmp[t nama nie ke) dimana ia dilanda tsunami di tengahari ketika 44 pahlawan tempatan berperang menentang geng2 jahat yg baru turun galleon utk jajah panatai & kawasan mereka..org2 tmpatan ingat peristiwa ini sebab kononnya ia berkaitan restu tuhan. haha sori..over sikit mlm2 nie..apa cerita di sebaliknya??

    6. Buat Seri, sy harap dpt dijawab soalan nie. berkenaan Borobudor..sy berandaian pakar sejarah spt seri mesti pernah ke sana, dikatakan bangunan Bbdr dibina dlm beberapa fasa. fasa terawal (mungkin paling bawh kot) yg dijumpai pd 1885 oleh sorg arkitek belanda kot..dikatakan mengandungi 160 panel yg ada pahat lukisan & tulisan. tapi start tahun 1890an, dikatakan satu persatu panel2 base relief nie di tutup hingga sekarang hanya 2 sahaja yg boleh dilihat. apa maklumat yg ada di situ ye???? ramai geng2 teori konspirasi ckp sbb tertlalu banyak detail berkenaan kehidupan harian org tempatan @ kerajaan Srivijaya waktu yg boleh mengugat kedudukan penjajah ketika itu..apepun, misteri nie mungkin ada jawapan bagi beberapa soalan seri brkaitan srivijaya & pencapaiannya kot. so, any comment @ info berkenaan nie???

    PENDUGA ARUS

    ReplyDelete
  90. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  91. Bagus Penduga Arus atas soalan.Sebenarnya di bawah Borobudur ada ruangan.Ini yang saya baca dalam satu jurnal.Maknanya terdapat ruangan bawah tanah di bawah Borobudur.Yup,ada panel bas relief yang tidak diketahui.Ruangan bawah tanah itu juga ada panel bas reliefnya sendiri.

    Borobudur dibina di atas bukit.Untuk mengukuhkan Borobudur,bukit itu perlu di bina sistem cerucuk terlebih dahulu,jika tidak,berat struktur Borobudur akan meruntuhkan bukit.

    Ada bahagian-bahagian bas-relief yang dicabut dan dihantar ke Eropah.Cuba lihat ukiran kapal Borobudur,ia ada penyeimbang (outrigger).Ini identiti kapal orang-orang Austronesia iaitu Katamaran.Dari situ sahaja membuka banyak misteri misalnya bukti-bukti penduduk awal Jepun menggunakan perahu Katamaran menunjukkan manusia era Jepun Purba adalah orang Malayo-Polinesia.

    Lihat relief suasana istana Melayu Sailendra.Kemewahan istana mereka.Sebab itu bukti ini sesuai dengan catatan China dan Parsi.

    Semua bukti fizikal kita banyak musnah akibat peperangan dan pengkhianatan.Penjajah memusnahkan bukti tamadun untuk menghilangkan prestij dan rasa bangga,jadi jatidiri dan semangat akan hilang dan seterusnya tunduk (submission) yang berterusan kepada penjajah dengan menganggap mereka adalah superior.


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  92. Ada tak kemungkinan tsunami besar pernah melanda semenanjung tanah melayu mengakibatkan kemusnahan bukti2 fizikal? Rasanya pernah baca blog apa ntah tentang teori ini.

    ReplyDelete
  93. Alhamdulilah Cik Seri, selamat kembali....

    ReplyDelete
  94. Selamat kembali Cik Sri. Apa khabar Cik Sri? Terima kasih krn tepati janji. Rindu sgt2 nak baca artilel baru Cik Seri serta komen2 dari sahabat2 yg lain.

    :D

    ReplyDelete
  95. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  96. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  97. Alhamdulillah...

    Terimakasih semua.

    Ya,gambar ada saya terima.Nanti saya ulas.

    Dah 5 bulan baru dapat akses.Buat sementara ni blog saya saja kot yang boleh keluar.MistisFiles masih hiatus lagi.M.O nak keluarkan siri Matrix baru dengarnya.

    Saya pun nak keluarkan artikel baru.Ada perkara menarik yang saya nak kongsi.


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  98. salam sejahtera srikandi

    Yahooooo ! akhirnye dah buka balik
    tak sabar menanti artikel baru

    ReplyDelete
  99. Hai din...hihih.. lama x nampak..

    Saya nak "YAHOOO!!!" jugak lah mcm din. :D

    Ntah nape rasa seronok sgt rini.. huhu

    ReplyDelete
  100. hai Engkuh

    mana tak 'yahooo'nye
    tiap - tiap hari try access blog ni

    anyway, tak sabar nak baca komen ilmiah dari ko
    tp kenapa komen ko selalu kena remove ??

    ReplyDelete
  101. Timing keluar balik pun cam menarik je?! Dekat-dekat PRU-13 pulak tu... Hahaha... Besok ada perhimpunan raksasa UMNO. Ntah-ntah ada deklarasi pembubaran Parlimen besok hari kot... spekulasi, spekulasi...

    M_M

    ReplyDelete
  102. add saya myglobalmind@gmail.com

    ReplyDelete
  103. Alahai cian kat Din, mesti ada ramai lagi yang try access hari2 macam Din kat sini (point kat DiRaja) hihihi...

    Remove comment sbb banyak salah eja... malu tau kalu org ramai baca... ;p

    ReplyDelete
  104. Salam Cik Sri, minta tolong add saya faramyluv@gmail.saya takut2 kehilangan lagi Cik Sri...

    ReplyDelete
  105. ye, betul
    kesian kat aku ...hihihi

    ReplyDelete
  106. at last Cik Seri, jenuh menunggu blog ni bukak balik.

    ReplyDelete
  107. Salam Cik Sri, boleh tak Cik Sri beri komen mengenai statement dari Prof Khoo Kay Kim mengatakan yang beliau tidak jumpa lagi bukti tentang kewujudkan Hang Tuah....

    Cik Sri boleh emelkan kepada saya ye, faramyluv@gmail.

    ReplyDelete
  108. wah! akhirnya...

    :)

    ReplyDelete
  109. Alhamdulillah Cik Seri...akhirnya dengan izin ALLAH SWT..bertemu jodoh kita kembali dengan Cik Seri..saya lah peminat pearl jam yang komen kat atas dulu tu...teruskan Cik Seri menyemarakkan "Fenomena Timur" agar ia terus merebak kepada Pemuda dan Pemudi "bumi samudera" Tanah Melayu ini.

    ReplyDelete
  110. salam cik seri...semenjak cik seri mnghilang ni ade yg mnyamar jadi cik seri..dan ade pulak yg mngatakan wakil m.o mngesahkn bunga srivijaya tu cik seri...dan bermati2an mempertahanknnye..hanya hamba yg menafikannye kerana tahu cik seri da berjanji artikel akn dtg mei 2012 ni..harap cik seri dapat mempercerahkan akan hal ini supaya peminat xtertipu..siapakh sebenarnya bunga sriwijaya ini...

    LBJ

    ReplyDelete
  111. bace2 ttg sophie,tibe2 muncul ttg kerajaan emas...hamba LBJ terpanggil berkongsi sedikit info ttg kerajaan emas..antara bukti mngatakan emas nabi sulaiman di import dr tanah melayu bawa ke tanah para ambiya di zaman purba :

    “And they came to Ophir, and fetched from thence gold, four hundred and twenty talents, and brought it to King Solomon.”—

    1 Kings IX. 28.

    “For the King’s ships went to Tarshish with the servants of Huram; every three years once came the ships of Tarshish, bringing gold and silver, ivory, and apes, and peacocks.”—

    2 Chronicles VIII. 21.

    ini dr bible..bible xdiiktiraf sbg kalam tuhan..namun ia akn jd catatan sejarah dimasa lampau yg boleh kite rujuk utk cr bukti sejarah..kite sbg org islam kne hati2...

    sumber LBJ :tales of malayan cost,Rounsevelle Wildman..

    ReplyDelete
  112. :-)

    Penduga Arus

    ReplyDelete
  113. Bagus jika Cik Sri buat artikel khas untuk senaraikan catatan dari Imperial China, pengembara India, Parsi dan Arab tentang kerajaan Melayu.

    ReplyDelete
  114. penduga arus, buat la blog hasil kajian ente.. hehe

    ReplyDelete
  115. dari peminat tegar sejarah..syabas..suatu pemikiran di luar kotak dan sangat kontemporari..selama ini sejarah malaysia sangat berkiblat kepada sejarah melaka dan dari indonesia..

    setidaknya hasil kajian ini boleh membisukan orang2 indonesia yg berbangga tentang sejarah negara mereka dan membuatkan orang malaysia ibarat peminta sedekah kerana banyak sejarah negara ini terkait dengan sejarah mereka..

    ReplyDelete
  116. selamat kembali kak yong... :)

    ReplyDelete
  117. Salam Cik Sri, untuk pengetahuan Cik Sri saya peminat artikel Cik Sri, dan saya student PJJ, USM dan kini di tahun ke-2. Untuk Pegetahuan Sri...saya dah mendahului Cik Sri dalam kajian berkenanan Malay City state..sejak menjejakinya secara tidak sengaja di Blog MO...dan kini saya dah jadi penagih sejarah purba Melayu...Artikel yang Cik Sri papar kan banyak yang saya dah melangkau jauh ke hadapan hasil titik peluh sendiri. Terima kasih Cik Sri...alhamdulilah kalau ada rezeki...saya nak buat PHD berkenaan Ancient Malay Kingdom....Sekarang saya sedang kaji tentang Kerajaan Funan dan kaitannya dengan Komppleks Arkeologi Purba Sungai Batu....

    ReplyDelete
  118. Artikel Cik Sri telah membuka minda saya tentang keagungan Kerajaan Melayu Purba...sekarang ni saya sedang gila menyelongkar jurnal2 dari penulis barat tentang Tamdadun Melayu Purba....berjam2 saya habiskan masa mencari artikel berbahasa Inggeris tentnag sejarah Purba Asia Tenggara...termasuk Kerajaan Lavo, Dvaravati, Campa, dan Funan.....alhamdulillah banyak pencerahan yang saya temui sendiri tanpa menunggu artikel Cik Sri....Syukur Alhamdulilah....cuma Malaysia kekurangan buku2 rujukan berbahasa Ingeris berkenaan Arkeologi di Asia Tenggara...kalau dapat Kita kutip semua2 sejarah asia tenggra yang sarat di Leiden Belanda....mungkin semua rahsia kehebatan rumpun Melayu dapat di bongkar.

    ReplyDelete
  119. Salam,

    Macam molek jer panggilan Kak Yong tu...

    Diraja,Engkuh dan lain-lain kipas-susah-mati 1000 daksina trimas saya bismakan...

    Putera Selatan,go go power rangers...



    :>


    ~Kak Yong

    ReplyDelete
  120. yang kurik itu kundi
    yang merah itu saga
    yang baik itu budi
    yang indah itu bahasa.....

    orang berbudi
    kita berbahasa
    orang memberi
    kita merasa.....

    yer kak yong... panggilan kak yong tu panggilan
    tradisi, panggilan berbahasa utk anak sulung perempuan dalam masyarakat tradisi org2 negeri Perak...kak yong mesti dah tau lama bende ni..

    :>

    ReplyDelete
  121. oh sebelum tu, w'salam w.b.t

    ReplyDelete
  122. Ye la...Kak Yong memang dah tahu tapi sejak duduk Keyel ni Kak Yong jadi lupa asal-usul sikit.

    :D


    ~Kak Yong Srikandi

    ReplyDelete
  123. ish mcm x caya jer... Perak ngan Keyel kan dekat jer.. lebih kurang 3 jam sampai ler.. saja ja kak yong nie.. X rindu kg halaman ke kak yong ?..
    byk bende bersejarah dan mistik kat perak tu kan.. dan byk juga melayu X-Men kat sana

    ReplyDelete
  124. X-Men sejarah = kak yong

    ReplyDelete
  125. Kahkahkah... mula2 saya fikir... manalah tempat bernama Keyel ni? 3jam? Oh... KL... napelah eja Keyel? Hehehe... mcm2 Sri ni...

    PRU-13 semakin hampir (walaupun spekulasi saya tak berjaya dizahirkan), Origin of The Sea Dragon belum muncul2 lagi?

    M_M

    ReplyDelete
  126. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  127. Alhamdulillah lps berbulan2 x boleh bukak at last dapat jgak bukak blog feveret ni..dr saya student smpi da keje..mlm je mesti saya jd x tentu hala kalau x boleh bukak mistifiles or blog kak sri ni..xde artikel baru, comment2 pon jadi la :)

    p/s kak sry ratu hati nye cter ada sambungan lg x?

    -fais-

    ReplyDelete
  128. Sori ek,saya X-woman sejarah.Belajar lagi pasal gender.

    ;>


    ~Kak Yong

    ReplyDelete
  129. X-woman? Storm, Rogue, Jean Grey macamane?

    M_M

    ReplyDelete
  130. Selamat kembali Srikandi. Sarapan pagi minda saya dah ada balik. Syukur.

    ReplyDelete
  131. filem X-MEN ler kak yong... filem..filem
    ..X-MEN box office films

    :D

    ReplyDelete
  132. Kak Yong tak layan filem2 merapu macam tu.Kak Yong layan filem macam The Kingdom of Heaven,Troy,Alexander,Save Private Ryan dan sebagainya.Yeop jangan asyik bermimpi dapat kuasa mutan dan jadi hero kononnya.Takde kojenyer..yeop...

    ;D


    ~Kak Yong
    (Nak balik Lahatlah,nak lawat sedara)

    ReplyDelete
  133. Saving Private Ryan lah kak yong... :D

    yah, saya suka tengok filem X-Men sbb filem
    tu, filem jenis kreatif... secara jujur, frankly
    speaking, saya sgt2 suka bende2 yg kreatif...

    filem kartun, animasi, sains fiksyen jg termasuk
    dlm bidang citer kreatif... doraemon ??..
    memang kegemaran saya sejak budak2 lagi.. tu
    belum masuk animasi transformer lagi...

    citer X-Men tu dpt mengajar kita spy sedar akan
    potensi diri sendiri dan mengasah kekuatan nya,
    semangat berkumpulan dan bekerjasama, jangan
    salah guna kuasa, membanteras kezaliman, dan
    selalu menolong org yg dlm kesusahan...
    -byk inspirasi dan perkara positif dlm filem tu

    ...bagi saya,

    citer merapu = air di sekeliling agar-agar yg
    keras.. masih boleh diguna kan
    mengikut keadaan yg sesuai

    kreatif dan kreativiti = senjata umat islam
    = senjata melayu islam


    mm, kuasa mutan memang wujud lah kak yong..
    secara praktikal nya, mutan bagi melayu islam
    di malaysia nie sekurang2 nya,, ada pd budak2
    yg pandai belajar di sekolah, di universiti, yang
    dpt four flet dlm 3,4 tahun berturut2.. yg dpt
    anugerah rektor..

    - yg jd pencipta mcm en. zulkifli tu..
    - yg dlm bidang seni silat kebatinan..
    contoh : silat sendeng

    - yg menjadi orang soleh, org keramat, wali2
    ALLAH.. contoh : tok Kenali


    kan bagus kalau kita jadi hero/heroin yg ikhlas
    kak yong... dpt ler berbakti a.k.a berjasa dgn banyak nyer kpd umat manusia dan alam ini..
    khas kpd umat islam, umat melayu islam,..
    permasalahan mereka.. hero/heroin selalu nya
    berguna utk perjuangan bangsa, agama dan negara...... :)



    mimpi menjadi kenyataan

    ~ yeop :)


    --- weh nak balik kg yer ?.. baguih ler roper tu
    kak yong.. mmm pekan Lahat dah dekat2 jer
    ngan pekan teman.. ater kalo sampai saner,
    kabor ler yer.. tapi teman ader kat sini
    lagi weh.. kat putrajaya ni ha... buleh ler
    teman ngikut miker gamak nyer yer ??...


    wassala mu.. sekian.... ;)

    ReplyDelete
  134. asaalamualaikum,
    alhamdulillah cik sri dah kembali. tak sabar rasanya nak baca artikel terbaru..

    ctmy

    ReplyDelete
  135. Ape-ape jer lah yeop,tak kuase Kak Yong nak layan mike.

    :D

    Pekan yeop kat mane?Simpang Pulai ke?Nak ikut Kak Yong?Boleh ape salahnye.

    Untuk kome-kome jer. :D


    ~Kak Yong

    ReplyDelete
  136. ater pekan teman.. bukan nyer tak buleh nak
    ngaborkan kat sini kak yong, abih banyak bebenor mater yg nengok nyer ha.. karang deme tak bekenan pulok ngan kiter.. ader yg jaki ler, getik ler.. raser kanjai ler.. ghalat ler..

    dera bebenor weh... tu blom kirer lg agen mossad, cid ler, fbi ler... betaki deme he...
    dere weh...

    yor ler teman bagi miker alamat e-mel teman yer..
    ha ni ler roper nyer.. tulih ler yer..

    ----- libstdu_2050@yahoo.com

    kalo ader aper2 nak nanyer, leraih ler ke saner yer... ha itu ler teman nak ngabor kan kak yong nie ha...

    --- ater nak ngikut nyer roper mane yer ??....

    udoh ler kak yong yer takat nie... besok kiter terjembong lagi.... :)

    ReplyDelete
  137. lamer maner kak yong becuti tu yer ??.. :)

    ReplyDelete
  138. koya la plop mat haziq,,.ilek2 suda

    ReplyDelete
  139. silap,bkn mat haziq,maafkn hamba,. mat asyraf Iqbal laa..
    suck blood..suck blood...vampire,pui
    tenang2 suda

    ReplyDelete
  140. hamba cemburu sebenarnya

    ReplyDelete
  141. Hahaha... cemburu sebab berhasrat merebut "bunga" di taman? Ingat senang??? Bak kata omputih, Best man win ar... takder pehdahnya cemburu sesaje tapi tindakan takde... Lebih baik mati dalam berusaha berbanding mati berputih mata...

    M_M

    ReplyDelete
  142. sukacita hati kekanda bukan kepalang, adinda yg dikasihi balik ke tanah jajahan. moga sihat sejahtera dan membawa perkhabaran baru hendaknya. alhamdulillah...

    dzoelhakim.

    ReplyDelete
  143. sukacita hati kekanda bukan kepalang, adinda yg dikasihi balik ke tanah jajahan. moga sihat sejahtera dan membawa perkhabaran baru hendaknya. alhamdulillah...

    dzoelhakim.

    ReplyDelete
  144. banjaran Titiwangsa dan KLCC

    ReplyDelete
  145. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  146. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  147. cik sri,bila keluar post baru?kata dalam bulan mei 2012...tak sabar nak tau apa rahsia selanjutnya.

    ReplyDelete
  148. Salam cik sri,
    Apa pendapat cik sri tentang HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA yg sebenar? boleh cik sri kupaskan?
    tentang bangsa RAKSHASAnya...bangsa GERGASInya? Dan kalau boleh utk saya menambah ilmu, apa yg cik sri temui tentang ASAL USUL SILAT sepanjang kajian cik sri?Tentang GENDI HARIMAU asalnya?

    Ya cik sri, MAYANG SARI elok rupanya,tetapi MARAHNYA menyalahkan SINGA...

    SALAM.

    ReplyDelete
  149. To laksamana ALLIHOO,
    saudara kiranya banyak kepandaianya,berpencak berlangkah laksamana tuah, zaman nabi sulaiman itu baginda memerintah sekelian makhluk jin,manusia bahkan syaitan di bwh telunjuknya dgn izin ALLAH S.W.T...apa kiranya zaman nabi sulaiman itu maju tuan hamba bicara..,hamba ingin mengetahuinya...boleh?

    ReplyDelete
  150. Tiada mustahil dengan kuasa Allah kenapa tamadun bangsa Mala atau Melayu tersembunyi sejak sekian lama, kerana mungkin Allah akan membangkitkan pemuda-pemuda Bani Tamim dari sebelah timur dan kemungkinan besarnya daripada tanah Mala di sini.

    Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan mungkin ada rahsia besar mengapa bangsa Melayu dipadamkan daripada sejarah besar tamadunnya..

    ReplyDelete
  151. Assalamua'laikum,

    Saya baru dapat link ni, so baru baca. Memang minat Malay history, tapi, buta sikit sebab, masa sekolah science stream, lepas tu pure science sampai grad.
    Saya ada ke Palembang 2 tahun lalu, lepas tu beberapa kali, minat songket asli palembang, saya beli 12o pasang, ingatkan boleh jual, satu pun tak laku, so, pakai sendiri, bagi saudara2. Terkena pula, yang jual songket ini adalah Setiausaha dan keluarga dekat Sultan Mahmud V, Sultan Palembang sekarang, yang mana adalah Ketua Keraton ( Kesultanan ) seluruh Indonesia. Kata beliau ada 260 ( kalau tak silap ) Keraton seluruh Indonesia, di Sulawesi sahaja ada 140 - 160 Keraton. Eloklah, kaji mereka ( keraton2) ini, saya percaya, mereka ada menyimpan khazanah Melayu Nusantara, klu tidak, masakan mereka mengaku waris Keraton ( Kesultanan ) kecil atau besar.

    ReplyDelete
  152. Salam,

    Boleh berikan sedikit penerangan tentang apa yang sebenarnya berlaku di Kedah sekitar 1700-1821 antara keluarga Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin II dan keluarga Sultan Syarif Abu Bakar?
    Sultan Muhammad Jiwa II bukan sultan Kedah? Pening2!!

    ReplyDelete
  153. 31 Mei 2012...

    "Janji tinggal janji?"

    M_M

    ReplyDelete
  154. Encik DiRaja boleh tgk dalam Blog Mistifiles...Cik Siti ada post terbaru...saya baru je selesai membaca...

    faramyluv...

    ReplyDelete
  155. maaf mengganggu... ck siti... kalau nak tahu sebenar2nya melayu ini siapa, asal mana, nak ke mana... kena ambik dpd yg ahli,yg memegang amanah, yg menjadi & diktiraf sebagai ahli rumah.. mereka yg tidak di ganggu walau sedetik dgn hawa nafsu.. mintak bukti dpd mereka. Insya'allah.. Kot2 kalau benar nak cari kebenaran...

    terima kasih.

    ReplyDelete
  156. Manakan sama Artikel "Ke-12" dengan "The Origin of The Sea Dragon"...

    M_M

    ReplyDelete
  157. assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

    semuga semuanya baik-baik sentiasa.

    yang baik untuk kebaikkan, yang buruk balasannya kelak hendaklah dihindarkan.

    niat yang baik, kebenaran akan lahir.

    dan dengan kebenaran itulah juangannya.



    wassalam

    ReplyDelete
  158. salam cik sri,post cik sri dalam 'a guy from kementerian' ada tulis :
    >Encik Jeffry mengeluarkan satu foto hitam putih yang diambil menggunakan kamera Ordinary Kodak 1891.Gambar menunjukkan beberapa pegawai British berdiri di hadapan sebuah kota purba yang luas.Juga tiga orang lelaki Orang Asli yang berdiri di belakang mereka.Ukiran pintu bangunan seperti yang saya kenal pada Banteay Srei atau Chau Say Tevoda<. pastu cik sri ada nmpk bucu piramid dlm gamba tu. boleh cik sri terangkan apa maksud gambar tu,siapa en jefri,dr kementerian mana,kenapa dia ada gamba tu,dan yang penting kat mana KAWASAN tu? terima kasih cik sri.

    ReplyDelete
  159. Artikel BERNAMA tentang Melayu...

    http://bernama.com/bernama/v6/newsfeatures.php?id=671279

    ReplyDelete
  160. Versi Bahasa Melayu:-

    http://bernama.com/bernama/v6/bm/newsfeatures.php?id=671281

    ReplyDelete
  161. Salam Cik Sri,

    Kota emas berada di negeri Terengganu, berbentuk perahu.

    ReplyDelete
  162. bila nak update post baru????

    ReplyDelete
  163. "In about 700 BC (or 500 BC, or 600 BC), the King Mima drifted from the ancient Babylonia Caldia Kingdom (Middle East? near Israel?) to Japan with three attendants and they lived on Miwayama mountain (Nara Area). He formed a good friendship with the chieftain of Japan Amaterasu Ohmikami and made great efforts in controlling Japan. This is why he was made a Kunitsu Omi Muraji (Minister).

    King Mima brought the special Kubikazari (necklace) which was made of 72 Magatama (jewels). The Kubikazari was not only for just fashion which was the symbol of a King. It had very important meaning and was used for fortunetelling as well. Power of divination, to foresee one's future from about an individual to a country, even to the end time of the world. King Mima presented it to Amaterasu.

    Hiboko-no-Mikoto followed King Mima to Japan. Hiboko was a great Shaman and brought Tokusano Kandakara (ten kinds of Gods treasures) of Shikin. Shikin means Rei-jutsu (spiritual techniques by truth consciousness.).

    In 500 BC or 550 BC, several hundred Buddhist Vader people of the Malay race attacked Japan and fought the emperors army of Miwayama."

    1-raja jepun keturunan Keturah?
    2-orang Melayu serang jepun? Sriwijaya?

    tolong beri komen sedikit Cik Siti diax

    ReplyDelete
  164. Kowloon,

    Saya sibuk dan nak bagi penjelasan panjang lebar ttp tak dapat.Saya bagi klu:

    -Jepun sebelum kemunculan bangsa Yamato (membentuk identiti penduduk Jepun hari ini) adalah dihuni oleh ras Austronesia (termasuk Melayu).

    -Pelayar dan lanun Melayu memang biasa dengan Jepun dan berdagang dengan mereka terutama kerajaan Ryukyu.


    Harap membantu.


    ~SK

    ReplyDelete
  165. Satu lagi tertinggal...

    -Srivijaya ketika beribukota di semenanjung memang punya sejarah 500 tahun Sebelum Masehi (BC).Saya tahu melalui kajian sarjana-sarjana Tamil.

    -Terutamanya Kedah memang terkenal sebagai pelabuhan sehingga barang-barangnya memenuhi pasar-pasar kota-kota Chola,Pandya dan Chera.

    -Sehingga puisi-puisi Tamil purba memperihalkan barang-barang dan emas dari 'Suvarnabhumi' seperti puisi Pattinapilai.

    -Begitu juga catatan dari dinasti Qin dan Han.Perdagangan memang wujud sehinggakan orang-orang China memang biasa menggunakan perkhidmatan kapal-kapal Melayu (dan suku Austronesia lain) untuk berlayar ke Barat.Mereka memanggil kapal-kapal Melayu purba ini sebagai 'possu'.Hikayat Merong Mahawangsa mewakili senario ini dengan profesion Merong sebagai tuan punya kapal pengangkut antarabenua.

    Harap membantu.

    ~SK

    ReplyDelete
  166. salam cik Srikandi, saya cukup meminati tulisan Srikandi malah saya telah jadikan Srikandi idola saya kerana saya cukup dahagakan ilmu yg Srikandi curahkan, peri pentingnya ilmu ini untuk bekalan anak cucu bangsa kita. sekiranya ada insan yang saya ingin berjumpa di dunia ini sekarang, Cik Srikandi adalah antara yang terutama, saya sanggup duduk terpaku dan pasang telinga mendengar cerita Srikandi. teruskan perjuangan Srikandi. :)

    ReplyDelete
  167. Salam...

    bila disebut Gunung Jerai.. saya pernah diberi peluang untuk "berjalan2"... di sana saya dibawa melihat perkampungan yang didiami oleh masyarakat seperti bangsa cina.. (berpakaian ala2 dalam cerita lama kungfu cina).. suasana yang sungguh damai dan tenang..

    dan saya telah diperkenalkan kepada Syeikh Osman Yamana...

    terasa seperti bermimpi....

    -poknik-

    ReplyDelete
  168. nak tahu kenapa tak ada tembok2 besar, istana canggih2, pintu gerbang terbilang...ialah kerana bangsa Misteri Melayu memang begitu sikapnya ..tak peduli tentang peninggalan sejarah ..tak kisah tentang warisan ...dari dulu sampai sekarang ...tak percaya cuba tgk kepada pintu gerbang Kota Kuala Muda ( apa jadi ) itu baru beberapa tahun belum makan ribuan tahun lagi ...apa jadi dengan Istana Raja Bersiong ..tak ada yang memeliharanya sebagai contoh dll ...begitulah adatnya orang Melayu tidak suka bermegah2 seperti pendatang asing yg suka membina bandar2 dan kemudian claim ini negeri depa yg punya ( Singapura ? )( Pulau Pinang ! ) itu yg terjadi kpd Gelanggi ( kota kunun, mungkin yg depa jumpa tu cuma serpihan jamban saja .....patutlah Laksamana Hang Tuah bermadah Takkan Melayu Hilang Di Dunia ...kerana yang penting bukan kota, bukan tembok, bukan pintu gerbang, bukan emas permata tetapi iman dan Islam yg sebenarnya lebih berharga daripada emas ...masanya sudah cukup dekat untuk Melayu menjalankan amanah Allah sebagai Khalifah di muka bumi ini sebelum kiamat mendatang ...dimasa itu segala hak, segala emas akan diberikan kepada Melayu untuk menegakkan Daulah Islamiyyah di muka bumi ini ...masa itu akan gemilanglah Melayu ...seluruh dunia akan berterima kasih kepada Melayu dan sekutunya kerana menyelamatkan mereka dari api neraka ..in shaa Allah

    ReplyDelete
  169. ASSALAM CIK SK...NAPE JARANG D CTERKN PASAL RAHSIA HUTAN PAHANG

    ReplyDelete
  170. No mаtter if some one searсheѕ for his requiгeԁ thing,
    so he/she wiѕheѕ to be avаilable that іn detaіl, thus thаt
    thing is maintаined oѵer here.

    Also ѵiѕit my blоg - payday loans

    ReplyDelete
  171. WOW just ωhat I ωas sеarching foг.
    Came hеre by ѕearсhing for keywοrԁ

    Мy ωeb pagе - Property for Sale

    ReplyDelete
  172. Your curгent repоrt prοvides proνеn usеful to mе perѕonallу.
    It’s rеаlly informatіvе аnd yоu arе certainly verу eхpeгіenced in
    thіs гegion. You get openеd my own sіght tο bе able to ԁiffeгent oρinion οf thiѕ sρеcific tοpic
    uѕing intеrеsting anԁ гelіable аrticleѕ.
    Feel free to surf my web-site :: ativan

    ReplyDelete
  173. Hello there, I found your site via Google whilst looking for a similar topic, your site came up, it appears to be like
    great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just became aware of your weblog thru Google, and located
    that it is truly informative. I'm gonna be careful for brussels. I will be grateful in the event you proceed this in future. A lot of other people will probably be benefited from your writing. Cheers!

    Here is my page: book of ra free download android

    ReplyDelete
  174. Yοur means of tеlling аll in this paragrаph is
    іn fact ρleaѕant, еѵеry one can
    effortlessly undeгstand it, Thanks а lot.


    Visіt my ωeb pаge ... Same Day Payday Loans

    ReplyDelete
  175. Its like you learn my mind! You seem to know a lot about this,
    such as you wrote the e book in it or something.
    I think that you can do with some p.c. to drive the message house a bit, however other than that, that is fantastic blog.

    A great read. I will definitely be back.

    Feel free to visit my blog :: bock of ra online

    ReplyDelete
  176. Hi there, ϳust ωanted to tеll you, I loveԁ this post.
    It was hеlρful. Κeеp on poѕting!


    Ηеre іs mу wеb ρаge :: New Bingo Sites

    ReplyDelete
  177. My brother suggested I would possibly like this blog.
    He was once entirely right. This publish actually made my day.
    You cann't consider just how a lot time I had spent for this info! Thanks!

    my page: book of ra online spielen ohne anmeldung kostenlos ()

    ReplyDelete
  178. Cerita dari kutab lama. Ringkasan Shj.
    Semasa pemerintahan Nabi Sulaiman ada satu kaum yg memohon untuk keluar mengembara. Setelah diperkenankan maka kaum tadi belayar hingga tiba di Nusantara. Namun kaum ini diganggu oleh jin, ramai kelasi yg hilang atau dimakan. Kaum ini balik mengadu kepada Nabi Sulaiman. Nabi Sulaiman mengajar ilmu untuk menentang jin itu tadi. Setelah tamat perguruan maka kaum ini belayar kembali ke Nusantara setelah tiba habis semua jin ditewaskan dan mereka menetap terus dinusantara.

    Dari apa yg saya perhatikan sejarah melayu ini seperti mahu dipadamkan oleh pihak tertentu. Mengapa ya? Sudah ada kajian mengatakan bahawa tamadun manusia bermula di Asia Tenggara. sampai ada professor tulis buku asia tenggara adalah lokasi atlantis.

    Dari segi penjajahan barat pula di India, Indonesia dan China sistem beraja mereka telah dihapuskan. Tidak di Malaysia.

    Catatan pelayar Cheng Ho dibakar oleh ahli akedami yg bertuhankan barat, mengapa?

    Tahukan anda bahawa Melaka tewas kerana kekurangan perajurit dan tentera lautnya kerana bersama-sama tentera acheh telah pergi membantu Turki.

    Memang sejarah melayu menarik utk dikaji, teralu banyak puzzle. ada duit ada masa sesapa yg berkenaan boleh teruskan. Wasalam.

    ReplyDelete
  179. Assalamualaikum.

    Jika disusuri susur galur bangsa kita ini, berbanggalah kita sebagai bangsa yang bermaruah.

    Dan

    Jika kita telusuri kisah - kisah sejarah bangsa kita ini jugalah kita akan dapat perhatian watak - watak antagois dan pengkhianat yang meruntuhkan bangsa.

    Sayugia itu,

    Berjuangah kita dengan apa cara sekalipun untuk menegakkan semula tiang tinggi bangsa kita, menyempurnakan kembali keindahan bangsa kita dengan amal akhirat dan pencapaian bakti dunia. Hendaklah cakna dalam menjejak jiwa yang telah tenggelam dalam lautan metafora dan penipuan.

    Kesimpulan

    Kita bangsa yang sangat gagah perkasa, cerdik lagi bijaksana, cantik menarik tampan menawan. Jangan biarkan ia tinggal sejarah yang bakal dipadaman terus tanpa sebarang manuskript dan pembukuan.

    Kepada Srikandi, sila teruskan pencarian dan bukukan untuk pasaran bangsa Melayu, agar mereka dapat mengembalikan semula SEMANGAT BANGSA MELAYU.

    ReplyDelete