Monday, October 19, 2015

"The Dawn is Always Your Mystery"



Catatan Srikandi XV : "The Dawn is Always Your Mystery"

Nota: Srikandi kini berada di sempadan Kelantan-Thailand (19oct) di bawah program pemetaan arkeologi antara pihak berautoriti dan sebuah badan sukarela.

~riwayatmelayu









Buku "Melayu Pribumi Asia Tenggara" cetakan ketiga saya letakkan di atas meja belajar.Saya buka langsir bilik. Cahaya mentari menerpa ke wajah saya. Saya merenung kad kecil yang saya keluarkan dari buku itu.

Srikandi,walau siapa pun kamu,thanks for all.
I love you.

M.M


Entah siapa pengirimnya. Alamat pos dari satu daerah di Selangor. Dia menghantar 2 buah buku dan salah satunya buku yang ditulis saya bersama dua orang lagi penulis lain. Saya tidak pernah memberikan alamat universiti saya di Kuala Lumpur,kecuali beberapa orang freelancer yang berurusan dengan saya.

Saya menjadi resah. Tempohari ada orang menghantar private message di profail saya akan mencari saya di universiti. Saya berjalan ke arah cermin. Saya membetulkan tudung warna krim dan baju kurung biru bercorak bunga-bunga di depan cermin. Saya capai beg denim warna kelabu. Saya sarungkan sepasang sandal Zalora warna gelap ke kaki.

Saya berjalan merentasi jambatan di tengah-tengah universiti membelakangi bank,menuju ke arah masjid.Sungai Gombak mengalir keruh. Saya tidak tahu bilakah air sungai itu akan jernih dan melihat ikan-ikan berenang-renang di dalamnya seperti sungai di tengah-tengah kotaraya di Korea. Saya tersenyum sendirian.



saya tahu siapa awak.pandai awak menipu orang di dalam fesbuk yang awak ni gemuk,hitam,hidung penyeklah...haha...I know you.sejak saya baca chat awak dgn si merbok tu,saya terus agak siapa awak.Saya tahu awak kat kiosk ______ tu.memang saya tunggu kat situ sbb awak suka beli ____ kat situ,kan?

Saya menggeleng-gelengkan kepala sambil tersenyum. Nonsense,bisik hati saya sambil menghayun langkah. Takkanlah tak tahu saya hanya bergurau? Foto saya duduk di tepi sungai tu memakai baju kurung hijau bertudung kuning takkan tak nampak,detik hati kecil saya.

"Dia takkan dapat cari kamu,Srikandi...rileks...," saya berbisik sendiri dengan kuntuman senyum yang tidak habis-habis dari tadi.

Saya ke kedai fotostat untuk menyalin beberapa nota dan dokumen. Ketika menyusun-nyusun kertas nota untuk diberikan kepada staff kedai,tiba-tiba saya teringatkan tulisan saya tentang masjid yang tertimbus di Kedah yang ditulis bulan tujuh yang lalu.

Ramai yang bertanya tentang struktur seakan masjid yang terbenam di dalam tanah di Lembah Bujang.Memang di sana ada misteri yang masih tersembunyi di dalam tanah.Ia seakan-akan cerita di dalam The Exorcist: The Beginning; sebuah gereja Byzantin berusia kira-kira 500 Masehi ditemui tertimbus di dalam pasir di satu daerah di Afrika,lama sebelum Kristian tiba ke wilayah itu.

(historianlodge)


Saya merenung burung-burung di taman di tengah-tengah dataran masjid. "Cik Seri,jangan dedahkan terlalu banyak tentang binaan itu," komen seorang fans saya.

"Mengapa?" saya bertanya hairan di kotak chat.

"Ada pihak yang tidak suka dan mereka sudah deal dengan pihak atasan dan kerabat. Mereka ni punya wang dan pengaruh," balas dia.

Saya mengerutkan dahi. Saya pasangkan usb kipas di port sebelah kanan laptop saya. Ini agak mengejutkan.



Tiba-tiba berduyun notification dari pelbagai kumpulan chat yang semuanya ditambah nama saya oleh orang lain. Ish,kacau je,bisik hati saya. Semua saya senyapkan notification-nya,supaya tidak menyibuk tiba-tiba,kecuali beberapa yang saya kira bermanfaat.

"Masjid Pangkalan Kakap tu memang layout dia sama dengan 'candi' yang tertimbus itu. Saya pernah kerja dengan kontraktor di sekitar site tu. Mereka memang ada blueprint dari JKR dan saya lihat sendiri layout dia memang ganjil dengan hall ditengah-tengah dan dikelilingi tiang-tiang,yang saya bayangkan seperti tiang-tiang batu bulat seperti design Hellenistic temples.,namun anehnya,altar dia mengadap ke kiblat."

Sang Hyang...bisik hati saya.

Zaman Hindu-Buddha bukan menyeluruh,ia hanyalah seperti trend sahaja. Di sana ada orang mengamalkan agama hanif di kala raja cenderung ke arah trend Hindu-Buddha dan sebilangan masih mengamalkan animisme.

Hiyang adalah nama asli Austronesia yang membentuk perkataan 'sembahyang' atau 'kayangan' (kahyangan). Ini adalah konsep Tuhan Yang Esa dalam rumpun-rumpun Malayo-Polinesia dan istilah ini muncul sehingga ke Kepulauan Filipina.

"Saya bimbangkan keselamatan Cik Seri...itu saja," sambung dia lagi. Saya tersengih kecil. Berapa ramai orang mengugut saya di dalam blog,website dan media sosial. Ada yang sampai mahu membunuh saya kerana menyatakan sesuatu yang dia tidak setuju. Saya hairan,saya hanya menceritakan sejarah Melayu sahaja,saya tidak mengacau sejarah orang lain. Mengapa terasa begitu marah? Saya menggeleng-gelengkan kepala sambil tersengih.



Ada juga orang yang merendah-rendahkan sejarah Melayu dengan mengatakan sejarah Melayu dibikin khas untuk menyesuaikan dirinya dengan sebuah kitab Hindu. Apabila saya membidas dengan mengatakan tiada siapa dalam dunia yang berusaha keras dari generasi ke generasi untuk membuatkan sejarah bangsanya ikut sebijik-sebijik event dalam kitab Hindu itu,dia mula membuat alasan bahawa peristiwa-peristiwa akhir zaman juga mengikut hadis-hadis Rasulullah s.a.w,jadi samalah macam sejarah Melayu follow kitab Hindu itu. Sampai di sini,saya tersenyum...dia sudah kehilangan idea dan sanggup melacurkan agama untuk egonya yang ingin menaikkan suku Minang sesuka hati.

Sori...hadis Rasulullah s.a.w tidak boleh disamakan dengan kitab Hindu bikinan manusia-manusia pagan. Saya mengucapkan selawat kepada baginda. Betapa sejarah Melayu direbut orang sehingga menggadaikan kesucian hadis-hadis baginda. Saya tersenyum sendirian.


Nama-nama tempat yang diambil terus dari peta asal berbahasa Greek dari Ptolemy abad ke-2 Masehi, dengan penyelarasan koordinat berdasarkan peta sekarang.Perhatikan perkataan ‘Akpov’ yang bermaksud ‘hujung’.Dalam peta Ptolemy berbahasa Latin,ia ditulis ‘Prom (promunturium) yang bermaksud ‘tanjung’ (Maleou-Kolon Prom).Nama 'Melayu' telah ada dalam peta-peta Greaco-Roman sejak awal abad pertama Masehi lagi.


Untuk menaikkan suku sendiri,ceritalah kelebihan suku itu sendiri. Tidak ada salahnya dan itu lebih baik. Namun saya selalu perhatikan,oleh kerana suku itu kurang cross-reference dalam pelbagai sumber,yang bersepah hanyalah catatan-catatan tentang kerajaan-kerajaan Melayu,maka idea busuk yang ada hanyalah merendah-rendahkan sejarah Melayu,dengan harapan,sejarah suku sendiri akan tiba-tiba naik. Ini idea kurang bijak dan kebudak-budakan.

Saya mula terfikir,betapa berharganya sejarah bangsaku,aku tidak perlu melacurkan agama,membuat cerita bohong atau mengacau sejarah orang lain. Aku hanya ceritakan sahaja dan aku ceritakan apa yang rekod-rekod imperial China,para pengembara Arab dan Parsi serta apa yang dicatat oleh batu-batu bersurat dan manuskrip seluruh dunia ceritakan tentang sejarah nenek moyangku.

Saya berjalan menuju ke arah papan kenyataan. Saya memeluk tubuh dengan kedua lengan saya disembunyikan di dalam tudung saya. Saya membaca satu-persatu acara dan iklan di atas papan kenyataan.

Klik!

Saya menoleh ke kiri. Syahmi sedang tersenyum ke arah saya. "Khusyuk nampak?Sampai tak sedar orang ambil gambar dia," tersengih-sengih Syahmi yang agak berisi itu. Saya memandang geram. Boleh pulak dia senyap-senyap ambil gambar saya.

"Bak sini henpon tu!" sergah saya sambil mengertap bibir.

"Ish,garangnya!Mana boleh bagi," balas Syahmi.

"Gambar aku tu...sukati jer amik," saya bertegas.

Syahmi tersengih-sengih macam kerang tak gosok gigi. "Bak la sini!" saya berbisik tapi agak kasar. Mata saya melilau ke sana sini bimbang disedari orang.

"Ye la...ye la...aku padam," Syahmi mengalah. "Jangan padam dulu,wasap kat aku dulu,pastu padam," saya buat-buat senyum jahat pada Syahmi.

Ding..ding...

"Ok,padam!Mari sini,aku nak nengok ko padam ke tak lagi," saya menyuruh Syahmi menghulurkan telefon pintarnya. "Mana boleh...privacy aku camne?

Saya tergelak. "Ko simpan gambar tak elok ek?"

Syahmi buat muka bosan. "Ambiklah!"

Ketika saya tersenyum-senyum memeriksa foto-foto di dalam telefon pintar Syahmi untuk memastikan tiada gambar saya,tiba-tiba saya melihat gambar Badrul dengan beberapa orang yang lain di antara foto-foto itu.


bersambung...

















~Srikandi
The Family of Cik Melati Amarawangsa of Grahi & Bernam












13 comments:

  1. Menarik,Semenanjung Melayu(Maleou Kolon) ini.Jarang dapat info macam ini.Selama ini info berkenaan kerajaan Moloyu(Malayu) di Jambi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa(mungkin tak betul) Maleou Kolon itu macam Malayu Colony atau penempatan Malayu

      Delete
  2. https://books.google.com.my/books?id=prdmaniiPmYC&pg=PT28&lpg=PT28&dq=Maleu+Kolon+Ptolemy&source=bl&ots=kOGLE78SiE&sig=RNROmOPgytl3apS8A0XtlRqOTJA&hl=en&sa=X&ved=0CF8Q6AEwCGoVChMIuNu5mtfQyAIVBUCOCh1Bvw5m#v=onepage&q=Maleu%20Kolon%20Ptolemy&f=false

    ReplyDelete
  3. http://darul-muttaqin.blogspot.my/2015/09/sekitar-tahun-150-masehidi.html

    ReplyDelete
  4. Ini bermakna Gerini silap mentafsir perkataan KOLON sebagai KURRAM atau KOLAM yang merujuk kepada Tanjung Kuantan(tempat yang tidak wujud)?

    ReplyDelete
  5. banyak yang awak ceritakan, harap2 awak selamat..kami sentiasa mendoakan keselamatan awak selalu...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. thanks atas perkongsian penulis.. Mengetahui sejarah bangsa kita adalah sesuatu yg sangat mengujakan.. :)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, saya boleh baca tulisan Yunani tanpa merujuk kepada Ruminya ^^

    ReplyDelete